Slachtoffers in een dorp, niet ver van Kathmandu

Hoe komt hulp voor Nepal goed terecht?

  • Milena Holdert

    redacteur

  • Milena Holdert

    redacteur

De internationale hulpverlening voor Nepal komt op gang. In Nederland is inmiddels giro 555 opengesteld voor hulp aan de aardbevingsslachtoffers. Deze hulp is hard nodig voor het land dat behoort tot een van de armste landen ter wereld.

Maar hoe komt de hulp goed terecht? Nepal staat internationaal bekend als een land met een zeer corrupte overheid.

Nieuwsuur spreekt met Cas de Stoppelaar, consul-generaal voor Nepal in Nederland. Hij runde jarenlang een hotel in Nepal en heeft er nog een aantal bestuurlijke functies.

Cas de Stoppelaar, consul-generaal voor Nepal in Nederland
Hoe komt hulp voor Nepal goed terecht?

Kwetsbare dorpjes

Het dodental na de aardbeving staat inmiddels op meer dan 4000. Er zijn 7.180 gewonden. Het dodental zal vermoedelijk nog stijgen omdat kwetsbare bergdorpjes nog niet zijn bereikt door hulpverleners.

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken is op dit moment bij de Verenigde Naties in New York. Daar wordt de aardbeving in Nepal ook besproken. Bij de reddings- en bergingsoperatie zijn ook VN-organisaties betrokken, met name het Wereld Voedsel Programma.

Koenders spreekt van een verschrikkelijke situatie. "De infrastructuur is totaal aangetast, er is nauwelijks communicatie mogelijk. Voedsel, drinkwater, hygiëne, veilige behuizing zijn allemaal schaars."

Verwoestend

De aardbeving met een kracht van 7,8 had een verwoestend effect. Vanochtend kwam een Nederlands reddingsteam aan in de hoofdstad Kathmandu. Het team gaat onder meer met honden zoeken naar mensen die onder de ingestorte gebouwen liggen.

Het Rode Kruis heeft een site online gezet om het contact te herstellen tussen mensen die elkaar nog niet hebben bereikt na de aardbeving. Op die site kun je de naam van een vermiste persoon invullen, het geslacht, de leeftijd, geboorteplaats en de familienaam.

I am Alive

Er staan in totaal 1576 namen op de lijst. Er worden voornamelijk personen vermist van tussen de 20 en 30 jaar, maar er staan ook mensen tussen van 15 of 77 jaar. Een deel van de mensen op de lijst heeft via een groene knop aangegeven dat ze oké zijn - I AM ALIVE - maar een ruime meerderheid nog niet.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken meldt dat er zeker 500 Nederlanders in Nepal zijn, met ongeveer honderd van hen is er nog geen contact geweest.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl