Confrontatie met de chaos

Nepal hard getroffen door aardbevingen

Experts vreesden al langer voor een dodelijke aardbeving zoals die van gisteren in Nepal. Bij de beving en de naschok in het Himalayagebergte kwamen meer dan 2500 mensen om en raakten ruim 5800 mensen gewond. De beving veroorzaakte ook nog een lawine op de Mount Everest, daarbij kwamen zeker achttien klimmers om.

In Nieuwsuur vanavond het laatste nieuws en een gesprek met Margot Ende - van den Broek, directeur SOS kinderdorpen, dat veel projecten in Nepal heeft.

'Ik weet niet hoe ik het heb overleefd'
Nepal hard getroffen door aardbevingen

De aardbeving had een kracht van 7,8, de naschok van vandaag een kracht van 6,7 op de schaal van Richter. In ruim 24 uur zijn er bijna 30 naschokken geweest met een kracht hoger dan 4,5.. Bij de Amerikaanse geologische dienst is dat een grens voor zwaardere aardbevingen.

Nachtmerrie

Vorige week nog hielden zo'n vijftig wetenschappers een conferentie in de Nepalese hoofdstad Kathmandu over de mogelijke gevolgen van een zware aardbeving voor het arme land.

"Het was een nachtmerrie die uitkwam", zegt seismoloog James Jackson van de universiteit van Cambridge tegen persbureau AP. "Wat er gebeurde was precies wat we verwacht hadden.

Epicentrum van de aardbeving op een kaart van de US Geological Survey
  • AFP
  • EPA
    Een man is net onder het puin vandaan gehaald in de Nepalese hoofdstad Kathmandu
  • AFP
    Hulpverleners bevrijden een overlevende uit de puinhoop
  • EPA
    Ontwaken na een nacht op straat
  • EPA
    Een man zoekt tussen de puinhopen
  • EPA
    Schade na de aardbeving van gisteren
  • CCTV
    Het plein zoals dat er na de beving uitziet

Ze hadden alleen niet voorzien dat de aardbeving met een kracht van bijna 8 op de schaal van Richter, de zwaarste in 80 jaar, al zo snel zou komen. De doden vielen niet alleen in Nepal, maar ook in de buurlanden India, Tibet en Bangladesh.

Slechte constructies

"De aardbeving mag dan een natuurlijk verschijnsel zijn, de gevolgen zijn veelal in handen van mensen", zegt Jackson. "Het zijn gebouwen die mensen doden, niet de beving zelf."

Eenzelfde aardbeving zou in bijvoorbeeld de Verenigde Staten tientallen doden op een miljoen mensen tot gevolg hebben, in Nepal duizenden en in Pakistan zelfs tienduizenden, zegt hij.

Er leven volgens hem te veel mensen in slecht geconstrueerde gebouwen en er zijn vrijwel geen bouwregels in dit soort landen.

Schoon water

Armoede en vervuiling maken het probleem nog erger, zegt hij. Dat komt doordat mensen zich minder zorgen maken over een eventuele aardbeving maar meer over dringende, dagelijkse problemen.

"In Kathmandu maken mensen zich druk om zaken als luchtvervuiling, schoon water en geld", zegt Jackson. "Maar dat lost het probleem met de aardbevingen niet op."

De alarmcentrale van SOS International heeft met ongeveer 150 Nederlanders in het aardbevingsgebied in Nepal contact gehad. Met een onbekend aantal Nederlanders is nog geen contact geweest. Contact is moeilijk omdat verbindingen zijn uitgevallen en beschadigd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl