De Griekse minister van financiën Yanis Varoufakis in gesprek tijdens de top in Riga.

Druk op Griekenland neemt toe

Weer discussiëren de Europese leiders over de vraag of Griekenland wel genoeg zijn best doet om nieuwe financiële steun te krijgen. Maar hoe langer de patstelling tussen Griekenland en Europa duurt, hoe minder zicht er lijkt te komen op een goed einde.

Verslaggever Arjan Noorlander is bij de top in Riga en verslaggever Eva Wiesing doet verslag vanuit Athene.

Druk op Griekenland neemt toe

In Riga hebben de achttien eurolanden gezegd dat Griekenland nu echt aan de slag moet in de onderhandelingen over economische hervormingen. De Griekse minister van Financiën Varoufakis werd zwaar onder druk gezet.

Extra steun

Het was de bedoeling dat tijdens deze ontmoeting een beslissing genomen zou worden over 7 miljard euro extra steun. Griekenland moest dan wel een lijst met hervormingen uitwerken. Maar de Grieken hebben de hervormingen nog niet concreet gemaakt.

"Er is te weinig gebeurd en dus was het een pittige discussie", concludeerde Dijsselbloem.

De Nederlandse minister van Financiën benadrukte dat de onderhandelingen met Athene meer moeten gaan opleveren. De Grieken zelf vinden echter dat ze er al alles aan doen om te hervormen.

Griekenland heeft nog steeds geld, maar het is onduidelijk hoe lang het land zijn betalingsverplichtingen nog kan nakomen. De angst bestaat dat als het niet lukt om een akkoord te bereiken, er een crisis ontstaat die kan leiden tot een Grieks vertrek uit de euro.

Merkel

De Duitse bondskanselier Angela Merkel zei er alles aan te zullen doen om Griekenland bij de euro te houden. Ook Merkel pleitte voor een snelle oplossing, maar zij voegde toe dat Athene dan wel hervormingen moet presenteren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl