Cornel Vader, directeur Leger des Heils
Aangepast

Leger des Heils blijft uitgeprocedeerde asielzoekers opvangen

Ze hadden er negen dagen voor nodig; het bed-bad-broodakkoord werd daarmee een zwaar bevochten compromis van de coalitiegenoten PvdA en VVD. Maar de inkt is nog niet droog of de kritiek is niet van de lucht.

In Nieuwsuur vanavond de reacties van Job Cohen (PvdA) en Frits Bolkestein (VVD), twee partijcoryfeeën met ervaring in de asielproblematiek.

Veilige plek

Deze Haagse oplossing en de realiteit zijn twee verschillende zaken, vindt Cornel Vader, directeur van het Leger des Heils dat overal in Nederland bed, bad en brood aanbiedt. Dat doet de organisatie in opdracht van kleinere gemeenten aan ruim honderd mensen.

Volgens het Leger des Heils heeft ieder mens recht heeft op een veilige plek. Ongeacht wie het is, welke afkomst hij of zij heeft of welke status men precies heeft. "Deze mensen zijn er nu, waren er altijd en over een maand zijn ze er ook nog", zegt Vader in Nieuwsuur.

Mochten de gemeenten geen geld meer krijgen om het Leger des Heils te betalen, dan is er nog geen man over boord. "We hebben eigen middelen, en anders we gebruiken sponsorgeld van bedrijven."

Leger des Heils blijft uitgeprocedeerde asielzoekers opvangen

Vragen

Als het akkoord wordt uitgevoerd, zouden alleen Amsterdam, Utrecht, Den Haag, Rotterdam, Eindhoven en Ter Apel nog mogen meewerken aan een vorm van opvang voor uitgeprocedeerde asielzoekers. Dat zou betekenen dat de bed-bad-broodregeling moet verdwijnen in enkele tientallen andere gemeenten. Wethouders in die gemeenten hebben al gezegd dat ze dat niet accepteren.

Ook bij de gemeenten die zijn aangewezen als opvanglocatie, bestaan nog veel vragen. Burgemeester Jozias van Aartsen van Den Haag zegt dat er geen "quick fix" is voor de problemen met groepen asielzoekers.

De gemeenteraden van Amsterdam en Utrecht zijn voor het doorgaan met de regeling die er al was voordat het Haagse akkoord werd gesloten.

'Ze willen mij uitzetten, maar het is niet veilig'

Internationale regels

VN-rapporteur Philip Alston heeft ook geen goed woord over voor het Haagse compromis. Volgens hem is het akkoord in strijd met internationale regels en schaadt het het imago van Nederland in het buitenland.

"Het is een grote schande voor Nederland dat het zo inhumaan te werk gaat", zei de mensenrechtenrapporteur in het Radio 1 Journaal. "Deze mensen zijn de vreselijke situatie in hun land ontvlucht, maar worden behandeld alsof het criminelen zijn die van de Nederlanders willen stelen."

Zeg dan gewoon: wij denken dat mensenrechten in ons land niet gelden voor niet-Europeanen.

Philip Alston

Op straat

"Onrealistisch, onhoudbaar en inhumaan." Zo typeert de Protestantse Kerk in Nederland het bed-bad-broodakkoord dat gisteren werd gesloten in Den Haag. De PKN gaf de aanzet tot het debat in Nederland door naar de Europese rechter te stappen.

"Dit is een Haagse oplossing die totaal niet werkbaar is in de praktijk. Veel van de ongedocumenteerden kunnen niet terug naar het land van herkomst, zoals bijvoorbeeld Somalië of Irak. Komen zij allemaal weer op straat te staan?", zegt Geesje Werkman van de PKN.

Raad van State

Werkman verwacht ook dat de gecentraliseerde opvang op zes plekken niet zal werken. "Illegalen blijven verspreid over het land, dit plan verandert daar niets aan."

Gemeenten die nu een bed-bad-en-broodregeling hebben mogen daarmee doorgaan tot de Raad van State zich heeft uitgesproken over het akkoord.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl