De Italiaanse kustwacht bracht deze migranten op 9 februari naar Lampedusa

'Kunnen we ongevoelig blijven als massa's mensen sterven?'

De bootramp op de Middellandse Zee waarbij opnieuw honderden migranten zijn verdronken, is aanleiding voor felle kritiek op het handelen van Europa. Premier Muscat van Malta vergeleek zelfs het "wegkijken van Europa en de rest van de wereld voor de tragedie die zich aan het voltrekken is in de Middellandse Zee" met het wegkijken bij genocides in het verleden.

Volgens premier Renzi van Italië is Europa getuige van "systematische afslachting in het Middellands Zeegebied". Hij vroeg zich verontwaardigd af hoe we "ongevoelig kunnen blijven als massa's mensen sterven terwijl we over communicatiemiddelen beschikken waarmee we alles in de gaten kunnen houden."

In Nieuwsuur vanavond filmmaker Morgan Knibbe, die op Lampedusa en in Athene maandenlang migranten volgde die koste wat het kost de levensgevaarlijke boottocht naar Europa wilden maken.

Zijn documentaire Those who feel the fire burning draait vanaf 7 mei in de bioscopen. Knibbe schetst daarin een ontluisterend beeld van de uitzichtloze situatie van asielzoekers in Zuid-Europa.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Het lijkt erop dat Europa nu ook maatregelen wil treffen. Morgen treffen de ministers van Buitenlandse Zaken uit EU-landen elkaar in Luxemburg om over de problemen rond de bootvluchtelingen te spreken.

"We hebben te vaak gezegd: dit nooit meer", schrijft EU-buitenlandchef Federica Mogherini in een verklaring. "Nu is het moment voor de Europese Unie om dit probleem aan te pakken."

De Franse president Hollande vindt dat er meer boten en vliegtuigen moeten worden ingezet en dat de strijd tegen mensensmokkelaars intensiever moet worden gevoerd.

Migratieplan

De Europese Commissie laat weten geraakt te zijn door het nieuwe drama en zegt dat er gewerkt wordt aan een nieuw plan voor de migratie van Afrikaanse vluchtelingen naar Europa. Dat zou in mei klaar moeten zijn.

Door het goede weer en de rustige zee neemt het aantal vluchtelingen dat de overtocht naar Europa waagt toe. Ze zijn allemaal op weg naar het eilandje Lampedusa, vanuit Afrika bekeken een voorpost van de Europese Unie.

Door het grotere aantal boten neemt het aantal rampen met bootvluchtelingen snel toe. Verschil met eerdere tragedies is dat de ramp van vanochtend mogelijk de grootste is in de vluchtelingencrisis op de Middellandse Zee.

  • Google Maps
    Veel vluchtelingen wagen de oversteek naar het eiland Lampedusa, meestal vanuit Libië
  • AFP
    Een boot vol met immigranten in de buurt van Lampedusa
  • EPA
  • EPA
    Migranten uit Afrika zetten op Lampedusa voet op Europese bodem
  • EPA
    Vaak zijn er jonge kinderen onder de vluchtelingen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl