Sepp Blatter opent een trainingscentrum op de Filipijnen.

Veel FIFA-hulpgeld stroomt naar Genemuiden

Nederlandse bedrijven spelen een grote rol in het ontwikkelingsprogramma van de FIFA. Sinds 1999 gaf de wereldvoetbalbond bijna 300 miljoen dollar uit aan de aanleg van velden en de bouw van trainingscentra en hoofdkantoren.

Van dat ontwikkelingsgeld kwam 40 miljoen terecht bij Nederlandse kunstgrasleveranciers, zo blijkt uit onderzoek van de NOS. Officieel hanteert de FIFA de term Goal-programma voor het ontwikkelingswerk.

Veel FIFA-hulpgeld stroomt naar Genemuiden

Genemuiden

Hofleveranciers van de FIFA zijn Greenfields en Edel Gras, twee bedrijven die beide gevestigd zijn in Genemuiden. Samen ontvingen zij 12 procent van het ontwikkelingsgeld van de wereldvoetbalbond.

Het is niet toevallig dat de rivalen dezelfde vestigingsplaats hebben. "Edel Grass bestaat dertig jaar. Een aantal medewerkers heeft het bedrijf vijftien jaar geleden verlaten en is begonnen met Greenfields. Dat hebben ze uiterst succesvol gedaan", vertelt Bas van den Berg, de oprichter van Edel Grass.

"Nederland is altijd al sterk geweest in de productie van tapijt en textiel. Het maken van kunstgras ligt in het verlengde daarvan. Wij waren allang bezig met het ontwikkelen van kunstgras, toen de FIFA het begin deze eeuw omarmde. De FIFA heeft steeds verkondigd dat het een mooi concept is voor droge gebieden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl