De coalitiepartijen VVD en PvdA praten vandaag toch niet verder over de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers. Beide partijen willen rust in de onderhandelingen. Er zouden contouren van een oplossing op tafel liggen, die de partijen eerst willen bestuderen. Een eerste overleg werd vannacht om 03.30 uur zonder resultaat afgebroken.
In Den Haag blikt Dominique van der Heyde vooruit naar morgen. Ook een gesprek met Philip Alston, speciale VN-rapporteur extreme armoede en mensenrechten. Hij oordeelt: geen bed, bad en brood bieden aan uitgeprocedeerde asielzoekers is "illegaal en immoreel".
Aanzuigende werking
Directe aanleiding voor het crisisoverleg is een uitspraak van het Comité van Ministers van de Raad van Europa over de opvang van uitgeprocedeerden. De ministers van Buitenlandse Zaken in het comité doen geen explicite uitspraak over de vraag of Nederland bed, bad en brood moet bieden. De resolutie laat het aan Nederland over wat er met de opvang gebeurt.
De PvdA vindt dat gemeenten een bed-, bad- en broodregeling mogen hebben voor de uitgeprocedeerde asielzoekers. Voor de achterban van PvdA-leider Samsom is de opvang van asielzoekers een belangrijk punt. De VVD vindt juist dat uitgeprocedeerde asielzoekers het land uit moeten en vreest voor een aanzuigende werking.
Gehoor geven
Maar volgens anderen is er helemaal geen discussie mogelijk over het onderwerp. Thorbjørn Jagland, voorzitter van de Raad van Europa, zegt dat de oorspronkelijke uitspraak van de Raad nog steeds rechtsgeldig is.
De uitspraak van het Comité van Ministers betekent volgens hem dat Nederland een basale opvang moet bieden, ook aan uitgeprocedeerde asielzoekers. Volgens Jagland is die uitspraak niet terug te draaien. Hij doet een moreel beroep op Nederland om gehoor te geven aan de wens van Europa.
Wij willen niet allerlei zwervende types in de steden hebben.
Goede regeling
En ook advocaat Pim Fischer, die namens de Protestantse Kerk Nederland de zaak aanhangig maakte in Europa, laat het besluit de invulling van de opvang weliswaar aan de lidstaten over, maar moeten die lidstaten wel degelijk asielzoekers zonder papieren opvang bieden.
Burgemeester Jozias van Aartsen van Den Haag zegt: "Wat ze op het Binnenhof doen, moeten ze daar zelf uitzoeken." Hij wil doorgaan met een bed-bad-en-broodregeling in zijn stad. Het is een goede regeling, vindt de oud-VVD-fractieleider. En dat vinden burgemeesters van andere steden volgens hem ook. "Wij willen niet allerlei zwervende types in de steden hebben."
Ook Amsterdam en Utrecht gaan voorlopig door met de opvang van asielzoekers zonder papieren. De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan zei gisteren in Nieuwsuur dat hij dat humanitair verstandig vindt.
Van der Laan noemde de resolutie "niet de helderste", maar wil "los van Europa" gewoon avond- en nachtopvang blijven bieden.
Crisis?
Premier Rutte gelooft dat de coalitiepartijen een oplossing vinden voor de bed-, bad- en broodregeling. Op de vraag of zijn kabinet het einde van de week haalt, zegt hij: "Daar werken we altijd hard aan. Dat is elke keer weer de bedoeling."