120 Palestijnen zijn geëvacueerd uit Yarmouk na hevige gevechten met IS

Grote zorgen om Palestijns vluchtelingenkamp Yarmouk

De binnenste cirkel van de hel, zo noemde secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties onlangs de situatie in Yarmouk, een Palestijns vluchtelingenkamp in Syrië. Verschillende terroristische groepen maken er sinds de Syrische burgeroorlog de dienst uit.

Yarmouk is een vluchtelingenkamp, gesticht door Palestijnen die in 1948 naar het buitenland vluchtten na de stichting van de staat Israël. Feitelijk is het in al die jaren uitgegroeid tot een dichtbevolkte buitenwijk van Damascus.

Begin deze maand viel het kamp grotendeels in handen van Islamitische Staat, maar vorige week kwam het bericht naar buiten dat strijders van IS zich hebben teruggetrokken en posities zijn ingenomen door al-Nusra, een bondgenoot van al-Qaida.

Grote zorgen om Palestijns vluchtelingenkamp Yarmouk

Voor de inwoners van het kamp, zo'n 18.000 mensen onder wie een paar duizend kinderen, lijkt het weinig uit te maken. "Het is allemaal even dramatisch voor de inwoners, of het nou al-Nusra of Islamitische Staat is", zegt Ahmad Majdalani van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie PLO.

Zolang het kamp afgesloten is van de buitenwereld, blijven honger en tekorten bestaan en is het vrijwel onmogelijk Yarmouk te ontvluchten.

  • AFP
    Een man loopt door de verwoeste straten van Yarmouk
  • AFP
    De situatie is volgens de VN 'erger dan onmenselijk'
  • Fajer Press
    Vluchtelingen in Yarmoek verdelen een voedselpakket
  • AFP
    Vluchtelingen in Yarmouk wachten op de uitgifte van hulpgoederen door de VN

Spookstad

Het Palestijnse vluchtelingenkamp in Syrië was ooit een levendige gemeenschap van zo’n 150.000 inwoners. Sinds de burgeroorlog ruim twee jaar geleden vat kreeg op de voorstad van Damascus, is het grotendeels een spookstad geworden.

Het leger van Syrische president Assad omsingelde Yarmouk, nadat strijdgroepen van de oppositie er eind 2012 voet de aan de grond hadden gekregen. Er heerst sindsdien een continu gebrek aan water, voedsel en medicijnen. Naar schatting tweehonderd mensen zouden de hongerdood zijn gestorven.

Strijd

Onlangs bezette IS de belangrijkste doorgangswegen naar Yarmouk. Daardoor kan hulp van de VN de vluchtelingen niet bereiken.

Strijders van IS en al-Nusra voeren in Syrië elk hun eigen strijd, maar in Yarmouk trekken ze samen op. De strijders van al-Nusra hebben ervoor gezorgd dat IS in het Palestijnse kamp kon infiltreren.

Gewapende bendes

"Er is grote ellende in het kamp, vooral sinds IS er is binnengedrongen. IS vermoordt mensen en probeert onze families onder druk te zetten. We hebben gehoord dat IS jongemannen probeert te rekruteren voor gewapende bendes in het kamp", zei Abou Kifah Ghazi, van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie PLO vorige week.

Palestijnse vluchteling in Ramallah

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl