Marten Oosting

Commissie Oosting onderzoekt 'Teeven-deal'

De commissie die onderzoek gaat doen naar de omstreden 'Teeven-deal' komt onder voorzitterschap van oud-ombudsman Marten Oosting. Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer wilde dat een onafhankelijke commissie onderzoek zou doen naar de affaire.

Minister Van der Steur maakte de opdracht en de leider van de commissie vandaag bekend. De andere commissieleden worden later bekendgemaakt.

In Nieuwsuur vertelt politiek verslaggever Nynke de Zoeten wat de opdracht van commissie Oosting is en wat mogelijke valkuilen zijn.

Commissie Oosting onderzoekt 'Teeven-deal'

Drugscrimineel

De commissie onderzoekt de zaak waarvoor Ivo Opstelten en Fred Teeven moesten aftreden als minister en staatssecretaris van Veiligheid en Justitie. Er zal worden gekeken naar allerlei aspecten van het akkoord dat toenmalig officier van justitie Teeven in 2000 sloot met een drugscrimineel. Het gaat dan onder meer over de juridische houdbaarheid, het bedrag en de geheimhouding.

Maar de commissie zal ook kijken naar de manier waarop de Kamer is geïnformeerd. Waarom heeft het bijvoorbeeld zo lang geduurd voordat het ministerie van Veiligheid en Justitie precies kon zeggen hoeveel geld er met de deal was gemoeid? Nieuwsuur wist het bedrag eerder boven water te krijgen dan het ministerie en de nasleep daarvan bezegelde het politieke lot van minister Opstelten.

Vuurwerkramp

Volgens minister Van der Steur krijgt de commissie ruime bevoegdheden. Medewerkers van het ministerie van Veiligheid en Justitie, Openbaar Ministerie en van het het ministerie van Financiën worden verplicht alle medewerking te verlenen. Ook kan de commissie de recherche inschakelen.

Oosting (71) leidde eerder het onderzoek naar de vuurwerkramp in Enschede. Tot 2009 was hij lid van de Raad van State. Hij moet dit eindrapport voor het einde van het jaar afgerond hebben.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl