De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Kerry had een ontmoeting met zijn Cubaanse collega

Historische top voor Cuba en VS

Een historisch moment in de relatie tussen de Verenigde Staten en Cuba. President Obama en de Cubaanse president Raúl Castro hebben elkaar telefonisch gesproken in de aanloop naar de OAS-top in Panama, dit weekend.

Voor het eerst sinds de Cubaanse revolutie, eind jaren 50, hebben de landen weer op zulk hoog niveau contact. Ook spraken de ministers van Buitenlandse Zaken van beide landen elkaar voorafgaand aan de top.

In Nieuwsuur is Latijns-Amerika journalist Edwin Koopman te gast.

Historische top voor Cuba en VS

In Panama komen vandaag en morgen meer dan 35 staatshoofden uit Noord- en Zuid-Amerika bijeen voor de top van de Organisatie van Amerikaanse Staten. Het is voor het eerst dat Cuba er aanwezig is.

Alle ogen zijn daar gericht op Castro en Obama. De grote vraag is of ze ook handen zullen schudden. Hoewel het niet op de officiële agenda staat, is de kans groot dat ze elkaar wel ontmoeten.

Akkoord

Na ruim een halve eeuw herstellen beide landen hun relatie. Op 17 december erkende Obama dat de boycot van Cuba niet heeft gewerkt en werd een begin gemaakt om de relatie tussen beide landen te normaliseren. Zo openen de VS en Cuba weer ambassades in elkaars hoofdstad. Ook worden de economische sancties versoepeld, wordt reizen makkelijker en laat Cuba 53 gevangenen vrij.

Achter de schermen werd de afgelopen maanden gewerkt aan een akkoord tussen beide landen dat op de top bezegeld moet worden. Mogelijk schrapt de VS Cuba van de lijst van landen die terrorisme financieren.

Airbnb

De Cubaanse regering riep eind 2013 de VS al op om de betrekkingen te normaliseren. Cuba hoopt dat Amerikaanse toeristen en investeerders de haperende economie weer op gang brengen. Grote Amerikaanse bedrijven, zoals Airbnb en Netflix hebben al toestemming gekregen om zich in het communistische land te vestigen.

Alleen Venezuela zou mogelijk een schaduw kunnen werpen over deze top. Obama kondigde onlangs sancties af tegen Venezuela en noemde het land een bedreiging voor de VS. Cuba is een bondgenoot van Venezuela en heeft laten weten achter president Maduro te staan.

Rutte

Ook premier Mark Rutte is aanwezig in Panama en spreekt met Castro. Nederland onderhoudt goede diplomatieke banden met Cuba.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl