In gammele bootjes komen de vluchtelingen aan

AzG helpt miljonairsechtpaar bij redden bootvluchtelingen

Arjan Hehenkamp, directeur van Artsen zonder Grenzen Nederland (AzG) maakt vanavond in Nieuwsuur bekend dat zijn hulporganisatie gaat samenwerken met het miljonairsechtpaar Regina en Christopher Catrambone. Zij redden – na de ramp bij Lampedusa in 2013 waarbij 366 mensen verdronken - met hun eigen geld bootvluchtelingen uit de Middellandse Zee.

Te gast vanavond is AzG-directeur Arjan Hehenkamp.

Worstelt

Nog nooit waagden zoveel vluchtelingen de overtocht vanuit Noord-Afrika naar Europa als in de afgelopen jaren. Mannen, vrouwen en kinderen in gammele bootjes, met veelal nauwelijks drinkwater of eten aan boord. Italië worstelt er al jaren mee.

  • MOAS
  • MOAS
  • MOAS
  • MOAS
    Syrische kleuters
  • MOAS
    Syrische kleuters

Reddingsacties

Vanaf begin mei zal een boot met daarop een team van MOAS, de stichting van Catrambone, en Artsen zonder Grenzen gestationeerd worden in de Middellandse Zee. Een team van twintig man, waaronder twee artsen en een verpleegster, zal een half jaar reddingsacties en medische operaties uitvoeren. In totaal financiert de hulporganisatie de missie met 1,7 miljoen euro.

MOAS heeft vorig jaar in zestig dagen drieduizend mensen uit zee gered. In dat jaar staken zo’n 207.000 vluchtelingen per boot de Middellandse Zee over. Meer dan 3400 van hen overleefden de overtocht niet.

"Uiteindelijk kunnen wij geen einde maken aan de oorlogen en ellende die mensen hun huizen doet verlaten. We kunnen wel proberen om het aantal doden te verminderen en hulp te bieden aan de duizenden mensen die deze zomer de overtocht wagen."

Opmerkelijke stap

De keuze van Artsen zonder Grenzen is opmerkelijk. De organisatie verleent doorgaans alleen medische noodhulp in conflictgebieden en probeert zich altijd onafhankelijk op te stellen. Artsen zonder Grenzen wil zich buiten politieke discussies houden. Door de samenwerking met het echtpaar geeft AzG een signaal af in een tijd dat Europa de hulp op zee juist afbouwt en lidstaten terughoudend zijn in steun voor reddingsacties. De hulp op zee zou een aanzuigende werking hebben.

Hehenkamp zegt dat AzG zich niet onbedoeld in de discussie mengt. "Europa heeft de rug gekeerd naar de mensen die vluchten voor een van de ergste humanitaire crises van deze tijd." Hij vindt dat Europa verantwoordelijkheid moet nemen. "Zolang deze problemen niet worden opgelost door de landen die verantwoordelijk zijn, is het niet aan ons om de ogen te sluiten."

Grenzen

Ook binnen de coalitie in Nederland zijn de meningen over het onderwerp verdeeld. De VVD presenteerde onlangs een voorstel om de Europese grenzen voor asielzoekers te sluiten. De partij wil dat de eigen regio vluchtelingen van buiten de EU opvangt.

Het is niet de eerste keer dat Artsen zonder Grenzen bootvluchtelingen wil redden uit de zee. Bernard Kouchner, medeoprichter van Médecins Sans Frontières (de naam waaronder de organisatie internationaal bekend staat) startte eind jaren ’70 een actie om in de Chinese Zee Vietnamese bootvluchtelingen te redden. Hij huurde hiervoor een hospitaalschip af. Voor het oog van meereizende camera’s redde hij Vietnamese families uit gammele bootjes.

De actie bleek een succes. Maar een meerderheid binnen Artsen zonder Grenzen wilde minder camera’s en meer lange-termijnprojecten. Kouchner verliet de organisatie en startte een nieuwe organisatie: Dokters van de wereld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl