Wie is de Rus Sergej Nikolajevitsj P., die als bijnaam Chmoery (De Brompot) heeft, en betrokken zou zijn bij het neerhalen van vlucht MH17? En welke gevolgen zou zijn vervolging hebben?
In Nieuwsuur reageren Ard van der Steur, minister van Justitie en oud-minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot. Leidt een eventuele vervolging van Petrovski tot een diplomatieke rel en een directe confrontatie met Vladimir Poetin? En is berechting eigenlijk wel mogelijk? Daarover spreekt Geert-Jan Knoops, hoogleraar politiek van het internationaal recht aan de Universiteit van Amsterdam.
Goede vriend
Petrovski verliet het Russische leger in april 2014, om zich aan te sluiten bij de separatisten in Oost-Oekraïne. "In een interview zei hij dat hij het leed in Oekraïne niet langer kon aanzien en dat hij zich daarom in Moskou meldde bij een kantoor van de Volksrepubliek Donetsk", zegt correspondent Gert-Jan Dennekamp.
Sommige media noemen P. de plaatsvervangende minister van Defensie van de republiek Donetsk. Dennekamp: "Hij zou een goede vriend zijn van Igor Strelkov, die lange tijd minister van Defensie was daar. Strelkov kwam ook uit Rusland en woont inmiddels weer in Moskou."
Een afgeluisterd gesprek dat het OM maandag naar buiten bracht waarop de Rus te horen is, is ook al vlak na de ramp op 17 juli op Youtube gezet door de Oekraïense inlichtingendienst.
Buk
Het onderschepte gesprek tussen P. (die zich Nikolajevitsj laat noemen) en ene Boerjat gaat over het verslepen van het Buk-raketsysteem. Justitie heeft sterke aanwijzingen dat de Maleisische Boeing is neergeschoten met een Buk. Uit het gesprek blijkt dat P. een sleutelrol heeft gespeeld bij zowel het transport van het raketsysteem naar het front als bij de operatie dat het materieel terugbracht naar Rusland.
Het OM heeft de namen in het onderschepte gesprek "weggepiept" om de betrokken personen niet in gevaar te brengen.
Authentiek
De gesprekken die door de Oekraïense inlichtingendienst waren onderschept en snel na de ramp op 17 juli zijn gepubliceerd, werden aanvankelijk door westerse inlichtingendiensten met een korreltje zout genomen. Uit de publicatie van maandag blijkt dat de authenticiteit van die gesprekken voor het OM nu vaststaat.
Moskou heeft steeds ontkend dat Russische militairen meevechten in Oost-Oekraïne, maar spreekt niet tegen dat vrijwilligers de kant van de rebellen hebben gekozen.
Het Nederlandse onderzoeksteam heeft volgens het OM een rechtshulpverzoek gestuurd naar de Russen. Moskou ontkende vorige week dat zo'n verzoek is ontvangen, maar een onderzoeksteam zou binnenkort naar Rusland gaan. Zij gaan bewijs onderzoeken dat in handen is van de Russen.