Fragment uit de film

De Indonesische massamoorden in The Look of Silence

Joshua Oppenheimer maakte een nieuwe documentaire over de moordpartijen op communisten in Indonesië, in de jaren zestig. In The Look of Silence gaat opticien Adi op zoek naar de moordenaars van zijn broer Ramli.

Hij ontmoet de lokale machthebbers die in 1965 de massamoord op communisten organiseerden en zijn broer doodfolterden. In die jacht stierven in Indonesië een half miljoen tot een miljoen mensen.

Wandaden

Leiders van de doodseskaders leven nu zij aan zij met de families van de slachtoffers, en iedereen weet precies wie wie is.

In de film komen overlevenden van het Indonesische bloedbad aan het woord. Adi praat met ze en doorbreekt ermee de tientallen jaren van stilte en angst. Hij gaat de confrontatie aan met de mannen die verantwoordelijk zijn voor de moord op zijn broer. Die maar wat graag praten over hun misdaden. Ze scheppen er zelfs over op en spelen de verschrikkelijke wandaden vrolijk na.

De moordpartijen vonden plaats midden in de Koude Oorlog, toen wereldwijd links en rechts tegenover elkaar stonden. In 1965 kwam het tot een mislukte machtsovername die het einde inluidde van de heerschappij van Soekarno en generaal Soeharto aan de macht bracht.

Soeharto initieerde een grootschalige afrekening met zijn vijanden en liet vermeende communisten en andere tegenstanders ombrengen. Maandenlang duurden de moordpartijen die nu te boek staan als de meest bloedige periodes uit de naoorlogse geschiedenis.

The Look of Silence draait vanaf donderdag 2 april in de Nederlandse bioscoop.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl