Mark Rutte in China

Nederland stapt in Chinese ontwikkelingsbank

Nederland stapt in een nieuwe Aziatische investeringsbank, de Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB). Premier Mark Rutte heeft op een handelsconferentie in China met president Xi Jinping gesproken over de Nederlandse belangstelling voor de Aziatische tegenhanger van de Wereldbank.

In Nieuwsuur vanavond Nout Wellink, lid van de Raad van Bestuur van de Bank of China en voormalig president van De Nederlandsche Bank. Over de vraag: wat gaat de deelname Nederland opleveren?

Nederland stapt in Chinese ontwikkelingsbank

"We willen toetreden", zei Rutte tijdens het Boao-Forum. "De afgelopen week sloten steeds meer landen zich aan. Daardoor werd het steeds aantrekkelijker."

Handel

De Verenigde Staten hebben andere landen steeds ontraden om mee toe doen, omdat het onduidelijk is hoeveel invloed China op deze internationale investeringsbank gaat krijgen. De Amerikanen twijfelen ook of de AIIB wel de juiste normen hanteert. China zal het grootste deel van het kapitaal leveren, maar heeft gezegd geen vetorecht te eisen.

'Prioriteit is het versterken van banden tussen Nederlandse en Chinese bedrijven'

​De afgelopen dagen heb ik in China opnieuw gemerkt hoe kansrijk de samenwerking tussen Nederland en China is. Al meer dan duizend Nederlandse bedrijven zijn actief in China. Onze handelsmissie onderstreept opnieuw hoe lonend het is om te investeren in een duurzame relatie.

Premier Mark Rutte

In de AIIB werken verschillende Aziatische landen en enkele landen buiten de regio samen aan investeringen in de infrastructuur. De bank financiert de bouw van wegen, spoorwegen en andere infrastructurele projecten in Azië. De verwachting is dat de bank een enorme economische ontwikkeling van het gebied teweegbrengt.

Zo is er een plan om de oude handelsroute die China met Europa verbond - de oude zijderoute - te herontwikkelen. Ook zijn er ideeën voor een spoorlijn tussen Peking en Bagdad.

Effectief

Nederlandse bedrijven kunnen profiteren van de infrastructurele projecten, die de AIIB financiert. "Nederland verdient 30 procent van zijn inkomen in het buitenland. We verdienen banen met export en buitenlandse investeringen," zegt Rutte. "Dus juist ook in deze regio, in dit land, moeten wij sterk vertegenwoordigd zijn."

Nederland wil als 'prospective founding member' eerst mee onderhandelen over de exacte vormgeving van de bank. Minister Dijsselbloem van Financiën benadrukt in een brief aan de Tweede Kamer dat de bank wel van hoge kwaliteit en effectief moet zijn. Dus moet hij voldoen aan allerlei regels voor internationale financiële instellingen. Als de onderhandelingen zijn afgerond, besluit het kabinet of Nederland definitief toetreedt.

Interesse

Landen hebben tot eind maart de tijd om zich aan te melden bij de investeringsbank. Duitsland, Frankrijk, Italië, het Verenigd Koninkrijk, Australië en Rusland hebben inmiddels interesse getoond.

Premier Mark Rutte op de laatste dag van zijn vierdaagse handelsmissie

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl