Reactie Zorgverzekeraars Nederland

Zorgaanbieders, patiëntenorganisaties, overheid en zorgverzekeraars hebben gezamenlijk afspraken gemaakt over ambulantisering (beddenafbouw). Het doel van de ambulantisering is dat de patiënt de beste en meest passende zorg krijgt, zoveel mogelijk in de eigen woonomgeving. Het is de verantwoordelijkheid van zorgaanbieders dit zorgvuldig te doen.

Zorgverzekeraars hebben hierover de afgelopen inkoopperiodes afspraken met zorgaanbieders gemaakt, over het algemeen met een meerjarig perspectief. Zorgverzekeraars hebben tot nu toe geen signalen van zorgaanbieders of verzekerden gekregen dat er - binnen deze gemaakte afspraken - tekorten dreigen in de ambulante GGZ. Zonder deze signalen kunnen zorgverzekeraars hiervan geen kennis nemen en hierop ook niet anticiperen.

Zorgverzekeraars roepen zorgaanbieders en verzekerden op signalen van eventuele knelpunten te melden zodra deze zich voordoen en concreet aan te geven op welk aspect zich de knelpunten voordoen. Ambulante zorg voor deze doelgroep is zeer multidisciplinair van aard en daar zijn zowel meerdere aanbieders en dienstverlenende instanties (binnen en buiten de zorgsector) bij betrokken, als meerdere financiers (zorgverzekeraars en zorgkantoren, maar ook gemeenten en instanties als het UWV).

Zorgverzekeraars gaan graag met zorgaanbieders in gesprek om de problemen in kaart te brengen en denken graag met ze mee. Het is wat Zorgverzekeraars Nederland betreft wel belangrijk om daarbij ook het perspectief en de verantwoordelijkheid van de gemeenten te betrekken. Overigens kan een toename in crisisopnames ook een andere oorzaak hebben dan eventuele knelpunten in de ambulantiseringsoperatie.

Het Trimbos Instituut voert in opdracht van het ministerie van VWS een monitor uit om het verloop van de ambulantisering in kaart te brengen. Dit rapport wordt naar verwachting in de zomer aan de minister aangeboden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl