Vluchtelingen in het opvangcentrum op Lampedusa, 17 februari 2015

Asielplan VVD politiek onhaalbaar

“Onaanvaardbaar”. Zo reageerde de PvdA gisteren op het plan van VVD-Kamerlid Malik Azmani om de buitengrenzen te sluiten voor niet-Europese asielzoekers. Met die politiek beladen term lijkt het onmogelijk om het VVD-plan tot kabinetsbeleid te dopen.

Dominique van der Heijde duidt de politieke reacties vanavond vanuit Den Haag.

Asielplan VVD politiek onhaalbaar

Luchtballon

Oppositiepartijen reageerden vandaag ook op het voorstel van de VVD. De PVV noemt het een geweldig plan. Geert Wilders: “Ik hoop dat het geen luchtballonnetje is en dat de VVD het doorzet. Ik hoop dat ze afscheid nemen van de PvdA en samen met ons dit geweldige plan willen uitvoeren.”

Toch is er geen meerderheid te vinden voor het voorstel van Azmani, want het CDA vindt het plan niet realistisch. Buma: “De grenzen kunnen niet dicht (..). Wel moeten we zorgen voor meer controle aan de buitengrens, zodat de echte asielzoeker een verzoek kan indienen in Europa en dat anderen uiteindelijk niet in Europa blijven.” Coalitiegenoot Halbe Zijlstra, fractievoorzitter van de VVD ziet in dat het asielplan van zijn partij op dit moment politiek onhaalbaar is. “Wij zijn gebonden aan het regeerakkoord dus ik kan niets afdwingen zonder mijn coalitiegenoot. Ik ben er van overtuigd dat dit onderwerp binnenkort weer terugkomt. Het probleem wordt met de dag groter, het aantal vluchtelingen neemt toe. (..) De VVD sluit zijn ogen daar niet voor.” Zijlstra roept andere partijen op met een alternatief plan te komen.

Alternatief

D66-Kamerlid Schouw verwijst het VVD-voorstel naar de prullenbak en stelt voor om het aantal asielzoekers eerlijk te verdelen over Europese landen. Schouw: “Je ziet dat een aantal landen zwaar wordt belast, bijvoorbeeld Griekenland en Italië. Dat ondermijnt de solidariteit van het asielsysteem in Europa.” Ook Bram van Ojik van GroenLinks heeft een alternatief: “De Europese Unie moet veel meer aanwezig zijn op de Middellandse Zee om bijstand te verlenen aan mensen in bootjes.” Daarnaast pleit hij net als D66 voor een verdeling van het aantal asielzoekers. “Het recht blijft dan in stand, maar de plaats van de asielzoeker kan variëren naar aanleiding van hoe veel asielzoekers al in een land aanwezig zijn.”

Staatssecretaris

Hoewel de VVD graag zou willen dat de nieuwe staatssecretaris Klaas Dijkhoff in Brussel de boer op zou gaan met het asielplan, zal coalitiepartner PvdA dat niet toelaten.

Asieladvocaten: VVD-plan kan helemaal niet

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl