Een Nederlands legervoertuig in Mali
Aangepast

Mee met de Nederlandse militairen in Mali

  • Kees Broere

    correspondent in Afrika

  • Kees Broere

    correspondent in Afrika

De Nederlandse militairen die in het noorden van Mali deelnemen aan de VN-vredesmissie, hebben het mentaal zwaar. De vijand is niet duidelijk herkenbaar en zijn strategie is geslepen.

Het noorden van Mali was een broedplaats van gewelddadige extremisten, een plek voor het ongestoord opleiden van terroristen. De VN-missie Minusma moet voorkomen dat dat opnieuw gebeurt en moet ertoe leiden dat Mali zelf weer voor veiligheid kan zorgen.

Nederland doet mee aan de VN-missie, omdat ons land als handelsnatie belang heeft bij internationale veiligheid en uit solidariteit met de Malinese burgerbevolking, zegt Defensie. Deze bevolking is hard getroffen door geweld, onrechtvaardigheid en armoede.

Correspondent Kees Broere trok de afgelopen week op met de Nederlandse militairen van Minusma en doet verslag uit het zanderige Mali.

Mee met de Nederlandse militairen in Mali

Mali ligt op een kruispunt van smokkelroutes voor drugs, wapens en illegale migratie. Die routes leiden naar de Middellandse Zee en de opbrengsten van de criminele activiteiten zijn een belangrijke financieringsbron van terrorisme.

Blind spot Zarho

Vanuit het Nederlandse kamp in Gao is het zo'n 3,5 uur rijden naar het plaatsje Zarho. Het is een soort tussengebied tussen de milities die strijden voor een onafhankelijk noorden van Mali en de milities die nog zijn aangesloten bij de regering van Mali.

"In deze regio was eigenlijk nog een 'blind spot', er waren weinig middelen om te kijken hoe de actuele situatie is, dus vandaar dat we ons daar naartoe verplaatsen om te zien hoe het er is", vertelt een Nederlandse militair aan Broere.

Nu is rustig en kunnen de Nederlanders praten met bewoners van Zarho. De vorige keer dat ze er waren, met een helicopter, werden ze al snel omsingeld door zo'n 200 gewapende strijders van een noordelijke militie. Dat leidde tot spannende momenten.

Onvoorspelbaar

Nu kunnen de Nederlanders er hun kamp opzetten en brengen ze er de nacht door: op stretchers in het zand bij de voertuigen. De volgende dag doden ze een groot deel van tijd met lezen en voetballen.

"Op dit moment zijn er verschillende groeperingen, jihadisten waarmee we rekening houden. Er zijn risico's die we zeker incalculeren, door de wijze waarop we optreden. We proberen verrassend en onvoorspelbaar te zijn, bijvoorbeeld in onze keus voor routes en zo het risico laag te houden", vertelt de Nederlandse militair.

Bij terugkomst in Gao worden eerst de wagens afgetankt en wordt het verslag van de dag geschreven. En daarna is het maximaal vier minuten douchen, vanwege de waterschaarste, en kan er in de bar een biertje worden gedronken. Een alcoholvrij biertje, dat wel.

  • Kees Broere / NOS
    Nederlandse militairen oefenen bij Gao in Mali
  • Kees Broere / NOS
    Nederlandse militairen oefenen bij Gao in Mali

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl