PvdA-leider Diederik Samsom tijdens de verkiezingsavond van zijn partij na de Provinciale Statenverkiezingen.

Hoe Groningen SP-rood kleurde

Sinds de oprichting van de PvdA in 1946 was de partij altijd de grootste in de provincie Groningen, maar het tij is gekeerd. Gisteravond leden de sociaal-democraten er een historische nederlaag. De partij halveerde van 12 naar 6 zetels. Vooral de SP ging er met de winst vandoor.

Lijsttrekker William Moorlag noemt het een pijnlijk en groot verlies. Volgens hem heeft zijn partij een flinke dreun gekregen door het landelijk regeringsbeleid en alle aardbevingsperikelen. "We hadden het verlies in de peilingen aan zien komen, maar toch doet het pijn."

Nieuwsuur peilt de stemming in Groningen, de dag na de verkiezingen. En hoe moet het nu verder? Kan de regering nog wel regeren in het nieuwe versplinterde politieke landschap?

Boos

Alleen in Loppersum, Ten Boer en Vlagtwedde werd de SP niet de grootste, maar ook daar heeft de PvdA zijn positie als grootste partij verloren. Loppersum en Vlagtwedde kleuren nu groen (CDA), Ten Boer is lichtblauw (ChristenUnie) geworden.

De PvdA-afdeling in het door aardbevingen geteisterde Loppersum noemde het van tevoren een kansloze campagne. Ze riep Groningse PvdA-Kamerleden op in campagnetijd vooral in Den Haag te blijven en weigerde de PvdA-campagnebrochure in Loppersum door de brievenbus te gooien.

Volgens voorzitter Errit Sietzema omdat de folder vol stond met mooie thema’s, maar bijna niets ging over het gas. Dat wilde de afdeling de bewoners niet aandoen. Sietzema wist dat er harde klappen gingen vallen voor de PvdA. Veel Groningers zijn boos en hebben dat gisteren via hun stem laten horen.

En dat terwijl Groningen en de PvdA met elkaar vergroeid zijn en het noorden bekend staat als het 'rode bolwerk’. Gerrit Voerman, directeur van het documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen in Groningen, bestuurdeerde de partijgeschiedenis. Volgens hem gaat de geschiedenis van het 'rode bolwerk' meer dan honderd jaar terug.

Maar de SP neemt de plaats in van de PvdA. Met 8 zetels in de Provinciale Staten is de SP de grote winnaar van deze verkiezingen in Groningen.

Moed

Ondanks de grote klap zijn er ook PvdA’ers die de partij trouw blijven en overtuigd zijn dat de partij weer overeind krabbelt. De 91-jarige Hendrik Harders is sinds 1946 lid van de partij en meldde zich spontaan aan voor de campagne. Daarmee was hij de oudste campagnevoeder van de PvdA.

Harders is teleurgesteld, maar geeft de moed niet op. "De PvdA neemt haar verantwoordelijkheid, ook in economisch slechtere tijden. Ik blijf de partij trouw, in voor- en tegenspoed."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl