Uitslagenavond Provinciale Statenverkiezingen

Hoe heeft Nederland gestemd tijdens de Provinciale Statenverkiezingen? Dat is de vraag waar de NOS vanaf 20.30 uur antwoord op geeft in het avondvullende NPO1-programma Nederland Kiest. De definitieve uitslag wordt 's nachts bekend.

Presentator Rob Trip praat vanuit Hilversum de avond aan elkaar. Tussendoor brengt Dionne Stax de uitslagen en zorgt politiek-analist Dominique van der Heyde voor de politieke duiding.

Dudok

Trip schakelt ook met Mariëlle Tweebeeke, die in Dudok in Den Haag met Wouter Bos (PvdA), Ed Nijpels (VVD), Arjan Vliegenthart (SP), Boris van der Ham (D66), Marja van Bijsterveld (CDA) en Ronald Sorensen (PVV) in gesprek gaat over de laatste ontwikkelingen.

Het laatste verkiezingsdebat
Het slotdebat in café Dudok

Meerderheid

De partijleiders zijn uitgenodigd om na middernacht naar Café Dudok te komen en te spreken over de uitslag. De hamvraag van de avond: behouden het kabinet en de constructieve partijen een meerderheid in de Eerste Kamer?

De gekozen leden van de Provinciale Staten kiezen op 26 mei de leden van de Eerste Kamer. Ook benoemen de Provinciale Statenleden het dagelijks bestuur van de volksvertegenwoordiging op provinciaal niveau: Gedeputeerde Staten.

Waterschappen

Mensen kunnen vandaag ook hun stem uitbrengen voor de waterschappen. Het algemeen bestuur van een waterschap is vergelijkbaar met de gemeenteraad bij een gemeente. Dit algemeen bestuur stelt het beleid van het waterschap vast en controleert of het dagelijks bestuur dat beleid goed uitvoert. Een waterschap is verantwoordelijk voor bijvoorbeeld de waterkeringen en de waterkwaliteit in een bepaald gebied.

  • NOS
    Zo werkt het stemmen
  • ANP
    Een stembureau in Voorburg
  • ANP
    Een stembureau in Voorburg
  • ANP
    CDA-fractievoorzitter Sybrand Buma brengt in de St. Maartensschool in Voorburg zijn stem uit
  • ANP
    CDA-fractievoorzitter Sybrand Buma in Voorburg
  • ANP
    Een kiezer in een stembureau in Overveen
  • ANP
    Kiezers brengen hun stem uit in Sambeek
  • ANP
    SP-leider Roemer stemt samen met zijn vrouw

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl