Zal het schoonschrift verdwijnen?

Wie schrijft er nog met een pen?

In 2016 schrappen Finse scholen de lessen in schoonschrift. Finse kinderen schrijven dan niet meer met een pen. In plaats daarvan krijgen ze les in typen, dat de Finnen veel belangrijker vinden.

Nieuwsuur buigt zich over de vraag of schrijven meer is dan alleen maar letters maken.

Wie schrijft er nog met een pen?

Fijne motoriek

De Finnen vinden het schoonschrift een overblijfsel van romantiek en nostalgie en volledig ingehaald door de digitalisering van het onderwijs. Extra tekenlessen en handvaardigheid zal de fijne motoriek van kinderen voldoende ontwikkelen.

Ook in Nederland krijgt het idee voorzichtig navolging. Op basisschool De Argonaut in Almere beginnen ze volgend jaar met alleen blokletters schrijven.

Uitdaging

Schrijver Tommy Wieringa vindt het nieuwerwetse onzin. "Het is een hysterische omhelzing van het nieuwe", zegt hij. Volgens Wieringa hebben we ons hele mens zijn te danken aan het handschrift.

  • ANP
    Zestig gulden betaalde Nederland in 1626 aan de Canarsie-indianen voor Manhattan
  • ANP
    Grondwet getekend door Willem van Oranje, topstuk van het Nationaal Archief
  • AFP
    Originele teksten van John Lennon
  • Nieuwsuur
    Geschreven op broodzakken
  • Nieuwsuur
    Een manuscript van Jeroen Brouwers: Het Hout, geschreven op lege broodzakken, hangt in een boekwinkel

En er zijn meer tegenstanders. Mensen die vinden dat schrijven belangrijk is voor de ontwikkeling van de hersenen, zoals professor Klinische Neuropsychologie Erik Scherder. "Hersenen hebben uitdaging nodig. Een netjes handschrift, elke dag weer, geeft de hersenen die uitdaging." En kinderen onthouden volgens Scherder veel beter wat ze hebben opgeschreven dan wat ze hebben getypt.

Blokletters

De Onderwijsinspectie laat scholen vrij in het aanleren van de schrijfvaardigheden als de kinderen maar met een pen overweg kunnen. Alleen in blokletters schrijven, mag ook.

NFI stoot specialismen af, ondanks verzet

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl