De Nederlandse Sigrid Kaag begeleidde vanuit Damascus de ontmanteling van de Syrische chemische wapens

Sigrid Kaag probeert Libanon te behoeden voor oorlog

  • Sander van Hoorn

    Correspondent Midden-Oosten

  • Sander van Hoorn

    Correspondent Midden-Oosten

"Over die bergen reed ik vaak, van Damascus naar Beirut en weer terug", zegt Sigrid Kaag als we langs de bergrug rijden die de grens vormt tussen Libanon en Syrië.

Ze werkte voor de Wereldbank en voor verschillende VN-organisaties in Afrika en het Midden Oosten. Vorig jaar begeleidde ze vanuit Damascus namens de OPCW de ontmanteling van de Syrische chemische wapens. "Een van de weinige geslaagde VN-missies in het land", blikt ze terug. Een klein team is er nog bezig met de laatste werkzaamheden.

Of ze ook alle chemische wapens heeft vernietigd? "Ik heb gedaan wat binnen mijn mandaat viel en dat was het vernietigen van de wapens die Syrië had opgegeven." Het is natuurlijk een diplomatiek antwoord, want Kaag is een van de hoogste VN-diplomaten in de regio en de hoogste zelfs in Libanon.

Speciaal gezant

Als speciaal VN-gezant wordt Kaag gestuurd door de secretaris-generaal van de VN, Ban Ki Moon. Ze brengt ook aan hem verslag uit, verslag van heel veel gesprekken. Namens Ban moet ze proberen Libanon niet af te laten glijden in een burgeroorlog à la Syrië.

Correspondent Sander van Hoorn sprak voor Nieuwsuur met de Nederlandse VN-topdiplomate Sigrid Kaag. Hij reisde met haar door Libanon.

Sigrid Kaag probeert Libanon te behoeden voor oorlog

Unieke positie

De gesprekken zijn met Libanese partijen die juist over het conflict in Syrië zo verdeeld zijn, over de veiligheid aan de grens, waar IS en al-Nusra zitten, over de humanitaire nood rond de 2 miljoen Syrische vluchtelingen. En ze gaan ook over de angst dat de radicalisering in die kampen juist een groot gevaar vormt voor de stabiliteit in Libanon.

"Mensen hebben volstrekt geen perspectief. De crisis in Syrië is niet bepaald dicht bij een oplossing en vooral voor jonge mannen is radicalisering dan een kleine stap." Kaag maakt zich daar zorgen over.

En dat doen alle partijen in Libanon. De gesprekken gaan daarover. Kaag praat met iedereen, ook met Hezbollah. De Nederlandse ambassadeur in Libanon mag dat bijvoorbeeld niet, omdat Nederland, net als de meeste westerse landen, Hezbollah heeft aangemerkt als een terroristische organisatie. De VN-gezant praat met iedereen en dat geeft Kaag een unieke positie.

Vloeiend Arabisch

Na elk gesprek staat ze de Libanese pers te woord. Die is er vreemd genoeg niet bij als ze aan het einde van de dag een van de vele kleine vluchtelingenkampen in de Bekaa Vallei bezoekt. Terwijl hier juist een andere Kaag te zien is: niet de topdiplomate in de gepantserde auto met een leger medewerkers en beveiliging, maar de gezant die in vloeiend Arabisch praat met vrouwelijke vluchtelingen.

Dat Arabisch leerde ze in de regio en door haar huwelijk met een Palestijn. Het heeft enorme voordelen. Waar de weg eindigt, vraag ik. Wordt het secretaris-generaal Kaag? "Nee", lacht ze, "dat wordt deze ronde een Oost-Europeaan geloof ik." Voorlopig rijdt ze over bekende wegen: langs besneeuwde Libanese bergtoppen, groene velden, dorpjes en vooral ook veel Syrische vluchtelingenkampen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl