Verkiezingen Israël

Verliest Netanyahu de verkiezingen?

  • Monique van Hoogstraten

    Correspondent Israël

  • Monique van Hoogstraten

    Correspondent Israël

Hij leek de gedoodverfde winnaar: Bibi Netanyahu. Maar premier Netanyahu kreeg stevige concurrentie van centrum-links. Het is nu maar de vraag of hij de verkiezingen in Israël komende dinsdag overleeft.

De afgelopen tijd ontketende zich een campagne tegen Netanyahu die al lang bestaande onvrede blootlegt. Vorige week bereikte dat een momentum toen bleek dat de centrum-linkse Zionistische Unie aan kop staat in de peilingen met 25 of 26 zetels. De Likud-partij van Netanyahu kwam uit op 21 of 22. "Israël is Bibi-moe. Heel erg Bibi-moe", vertelt correspondent Monique van Hoogstraten.

In Nieuwsuur een reportage van Monique van Hoogstraten over de verkiezingen in Israël komende dinsdag.

Verliest Netanyahu de verkiezingen?

Gevaar

De Likud-partij ging de afgelopen weken nek-aan-nek met de Zionistische Unie. Nu er een duidelijk voorsprong is van links probeert premier Netanyahu het tij te keren. In de Israëlische kranten en op televisie waarschuwt hij voor het naderende gevaar: een regering van centrum-links brengt de toekomst van Israël in gevaar.

Er is maar een redding voor de staat Israël en dat is stemmen op mij.

Benjamin Netanyahu

Isaac Herzog en Tzipi Livni, leiders van de Zionistische Unie, kunnen volgens Netanyahu "nog geen milliseconde" weerstand bieden tegen de druk van de Amerikaanse president Obama. "Zij zullen toegeven aan de eisen van de Arabieren omdat ze denken dat onze veiligheid wordt gewaarborgd wordt. Ook zullen ze minder veeleisend zijn over het Iraanse nucleaire programma."

"Er is maar een redding voor de staat Israël en dat is stemmen op mij", zo houdt Netanyahu de kiezers voor. Het probleem voor hem is dat een deel van de Likud-aanhang afwijkt naar radicaler rechts naar de kolonistenpartij van Naftali Bennett en een ander deel linksaf slaat naar de middenpartij van Moshe Kahlon.

Armen

Kahlon was eerder minister onder Netanyahu. Hij werd populair door de drastische verlaging van de kosten voor mobiele telefonie, en is bij deze verkiezingen een eigen partij, Kulanu, begonnen. Hij richt zich met een sociaal-economisch programma op middenklasse en armen, die het in Israël onder Netanyahu steeds slechter hebben gekregen.

  • AFP
    Het was de grootste anti-Bibi demonstratie ooit
  • AFP
    Tienduizenden mensen waren op de been

Nieuwe premier

Aan de linkerkant is met de fusie van de Arbeidspartij van Isaac Herzog en partij Hatnuah van Tzipi Livni de Zionistische Unie ontstaan. Een blok dat veel kiezers trekt die een einde willen aan het tijdperk Bibi. Herzog leek aanvankelijk te lijden onder een gebrek aan charisma. Maar hij is er toch in geslaagd zich steeds meer te presenteren als het enige alternatief voor Netanyahu. Hij noemt zich al nieuwe premier van Israël.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl