President Poetin bekijkt de oefening

Waar is Poetin?

President Poetin van Rusland heeft zich al ruim een week niet meer in het openbaar laten zien. Dat is opmerkelijk voor een man die doorgaans de camera niet schuwt.

Volgens het Kremlin is de Russische leider kerngezond en hard aan het werk, maar op sociale media gonst het van de geruchten. In veelvoud wordt de vraag gesteld: Waar is Poetin?

In Nieuwsuur vertelt Pieter Waterdrinker, schrijver en journalist in Moskou, hoe serieus we de verhalen over de afwezigheid van Poetin moeten nemen.

Waar is Poetin?

Griepje

De laatste keer dat hij voor de camera's verscheen was op 5 maart, toen hij de Italiaanse premier Renzi ontving in Moskou. Daarna bleef het ongewoon stil. Bij een aantal ontmoetingen liet hij verstek gaan en hij zegde zelfs een geplande reis naar Kazachstan af.

Toen vervolgens een woordvoerder van de Kazachse regering zich liet ontvallen dat Poetin ziek was, was de geruchtenstroom niet meer te stoppen. Hij zou last hebben van een griepje, van zijn rug, een beroerte en zou zelfs dood zijn.

Geboorte

Ook wordt er gezegd dat er een paleisrevolutie aan de gang is: een strijd om de macht in het Kremlin waarvan Poetin het slachtoffer was. Er is ook een verhaal dat de Russische president met zijn vriendin naar een kliniek in Zwitserland was gereisd voor de geboorte van hun zoon.

Het Kremlin verspreidde vandaag een foto van Poetin in gesprek met de leider van het hooggerechtshof. Een poging om de buitenwereld te laten zien dat er niets aan de hand is. Maar aan de foto is niet te zien of deze ook echt van vandaag is.

Poetin en de leider van het hooggerechtshof

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl