De nieuwe Watergezant Henk Ovink

Wereldprimeur: Nederland benoemt Watergezant

Op voorspraak van drie ministers is Henk Ovink voor een periode van drie jaar benoemd tot Watergezant, een wereldprimeur. De 47-jarige Ovink geldt vanaf vandaag als ‘thematisch ambassadeur’, in welke functie hij ‘de internationale waterambitie’ van Nederland verder op de kaart moet zetten.

Vanavond in Nieuwsuur is Watergezant Henk Ovink te gast en legt hij uit wat er de komende jaren op het gebied van watersnood en waterschaarste op het spel staat.

'Waterschappen? Schaf de verkiezingen af!'
Wereldprimeur: Nederland benoemt Watergezant

Diplomatieke gezanten zijn trouble shooters. Ze reizen de wereld over namens de grootmachten door wie ze zijn benoemd. Ze zijn vooral actief in brandhaarden: langslepende en complexe internationale conflicten, zoals in Syrië of Israël en de Palestijnse gebieden. Nu heeft ook Nederland een gezant.

Expertise

Over zijn nieuwe baan zegt Ovink: "Water is wereldwijd de verbindende opgave. Nederland maakt met zijn integrale aanpak van waterschaarste, waterveiligheid, waterkwaliteit en logistiek en transport over de hele wereld het verschil."

Ovink is niet de eerste de beste. Hij werd eerder door de Nederlandse overheid uitgeleend aan Amerika, om zijn expertise te delen met lokale functionarissen in het door orkaan Sandy getroffen gebied aan de Oostkust van de Verenigde Staten.

Hij moest ervoor zorgen dat er bij de wederopbouw rekening werd gehouden met de vergrootte risico's in de toekomst. Daarvoor was Ovink onder meer directeur Nationale Ruimtelijke Ontwikkeling.

Volgens Ovink is water het ondergeschoven kindje in internationale betrekkingen. Hij hoopt daar op zijn manier verandering in te brengen.

Oplossingen op de grond

In één opzicht heeft hij het naar eigen zeggen makkelijk. Er is geen VN-vergadering nodig om hem in actie te laten komen. Geen resoluties of oeverloze vergaderingen voordat hij het vliegtuig instapt. Het gaat, zegt hij, om oplossingen op de grond. Hij gaat er niet aan beginnen om steentjes te stapelen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl