Kabinet Rutte II op het bordes bij de koningin

Wie moet de nieuwe minister van Justitie worden?

Premier Rutte neemt de tijd voor de keuze van een nieuwe minister en staatssecretaris van Veiligheid en Justitie. Pas na de Provinciale Statenverkiezingen komt hij met de voordracht voor een nieuw duo.

"Deze functies zijn te belangrijk om overhaast tot beslissingen te komen", liet de premier dinsdag tijdens het debat in de Tweede Kamer weten. Op het Binnenhof in Den Haag wordt al volop gespeculeerd.

Nieuwsuur helpt de premier een handje door een profiel voor de nieuwe minister van Veiligheid en Justitie op te stellen aan de hand van een speciale sollicitatiecommissie. Waar moet de opvolger van Ivo Opstelten aan voldoen?

Wie moet de nieuwe minister van Justitie worden?

Ervaren politicus

Het gerucht gaat dat minister Henk Kamp van Economische Zaken het stokje van Opstelten overneemt. Ook worden de namen genoemd van Tjibbe Joustra, de voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, en van VVD-Kamerlid Ard van der Steur. Van der Steur is woordvoerder op justitie namens de partij, maar heeft hij wel genoeg ervaring?

Minister van Justitie en Veiligheid is een zware post. Sinds 1973 zijn drie ministers en twee staatssecretarissen opgestapt. De premier is daarom op zoek naar een ervaren politicus voor een belangrijk departement binnen het openbaar bestuur.

In een sollicitatiecommissie die Nieuwsuur samenstelde, zitten Han Busker, voorzitter van de Nederlandse Politie Bond, advocaat Geertjan van Oosten van de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten, Maria van de Schepop, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak en Jan van Piekeren van de Cannabis Social Club in Utrecht.

Daadkrachtig

Politieman Han Busker vindt dat de nieuwe minister vooral daadkrachtig moet zijn. "Opstelten nam het in woorden op voor de politie, in daden bleef hij achter." De politie ondergaat al ruim twee jaar een reorganisatie van regionale korpsen naar de nationale politie. Volgens Busker verloopt dat niet naar wens.

Ook het overleg over een nieuwe cao verloopt moeizaam. De politiebonden voeren sinds maandag actie om een nieuwe cao af te dwingen. Met de voorstellen van Opstelten had verder onderhandelen volgens de bonden geen zin. "Daarom moet de nieuwe minister niet door geld gedreven worden, maar door de taken die hij heeft uit te voeren, met oog voor de politie."

Han Busker, voorzitter van de Nederlandse Politie Bond

Luisterend oor

Jan van Piekeren van de Social Cannabis Club Domstad pleit voor een verruiming van het cannabisbeleid in Nederland. Met de clubs kunnen leden legaal wietplanten telen en gebruiken.

Vorig jaar mei vroegen 55 gemeenten, waaronder Utrecht, Opstelten toestemming om te experimenteren met het reguleren van de wietteelt. Opstelten was als minister altijd fel tegenstander van het opheffen van het cannabisverbod. Daarom biedt zijn vertrek voor Van Piekeren een kans. "Het debat wordt nu twee jaar eerder hervat dan verwacht."

Volgens Van Piekeren moet de nieuwe minister vooral goed luisteren naar zijn burgemeesters. "Hij moet een open vizier hebben voor de ervaringen die gemeenten hebben met softdrugs en daar het beleid op baseren. Daarnaast moet hij softdrugsbeleid in Europa bespreekbaar maken."

Jan van Piekeren, secretaris van de stichting Social Cannabis Club Domstad

Rechtsstatelijk DNA

Maria van de Schepop vindt dat de nieuwe minister de bezuinigingen op de rechtspraak moet schrappen. Ze maakt zich zorgen over de toegankelijkheid van de rechtspraak. "Door de bezuinigingen van Opstelten staat de kwaliteit van de rechtspraak onder druk. Zo is het voor mensen met minder geld steeds moeilijker om naar de rechter te gaan, terwijl dat een grondrecht is."

De nieuwe minister moet vooral daarvoor oog hebben, vindt Van de Schepop. "Ik hoop dat de volgende minister beschikt over een grote dosis rechtsstatelijk DNA. De minister moet staan voor de rechtstaat en onafhankelijke, goede rechtspraak. Dat is in het belang van de samenleving."

Maria van de Schepop

Geen VVD'er

Veel ministers van Justitie waren opgeleid in Leiden en oud-lid van studentenvereniging Minerva. VVD-ministers van Justitie worden al decennialang gerekruteerd uit de kringen van het Leidse studentencorps. Opstelten en bijvoorbeeld zijn voorgangers Korthals Altes en Korthals waren lid van Minerva.

Advocaat Geertjan van Oosten wil dat de nieuwe minister juist geen VVD'er is. "D66 moet toetreden tot het kabinet, alleen om deze reden al. Alexander Pechtold lijkt mij een goede minister." Met het oog op de verkiezingen volgende week is het volgens Van Oosten het moment om de boel open te breken.

Geertjan van Oosten, secretaris van de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl