De Amerikaanse VN-ambassadeur Samantha Powers in de Veiligheidsraad
Aangepast

'Europa moet meer blauwhelmen leveren'

Bij het bepalen van zijn koers in het buitenland zijn er weinig mensen naar wie de Amerikaanse president Barack Obama beter luistert dan naar Samantha Power. Al tien jaar dient ze hem van advies, de laatste jaren als zijn ambassadeur bij de Verenigde Naties. Vandaag was ze in Brussel met een duidelijke boodschap aan Europa.

Verslaggever Eelco Bosch van Rosenthal spreekt met Power over het ingrijpen bij de verschillende conflicten in de wereld.

'Europa moet meer blauwhelmen leveren'

Vertrouwensband

In het verleden, als journalist en academicus, was Power vaak kritisch over het Amerikaanse beleid. Ze werd beroemd met het boek A Problem From Hell waarin ze stelt dat Amerika gedurende de gehele twintigste eeuw te laat of helemaal niet ingreep als ergens in de wereld volkerenmoord werd gepleegd.

Obama las het boek en nodigde haar uit voor een gesprek. Ze werd de adviseur van Obama, die toen nog senator was. De vertrouwensband die ontstond, bracht haar uiteindelijk bij de VN in New York.

Volgens Samantha Power doen alle westerse landen schrikbarend weinig aan vredeshandhaving, bang geworden na Rwanda en Congo, maar Nederland gaf laatst in Mali het goede voorbeeld, zo hoopt Power.

Oproep aan Europa

Power doet in Nieuwsuur een oproep aan Europese landen: "Kom terug. In de jaren '90 vormden Europese landen meer dan 40 procent van de vredestroepen. Na Srebrenica, Rwanda hield Europa ermee op. Met uitzondering van een missie in Libanon. Nu de bedreigingen zich verspreid hebben, heeft Nederland besloten weer mee te doen en Zweden daarna ook. Hopelijk is dat het begin van meer", zegt Power.

De blauwhelmen van de Verenigde Naties werken nu op zestien plaatsen in de wereld, vooral in Afrika en het Midden-Oosten. Volgens de Verenigde Staten wordt het hoog tijd dat Europa daar meer aan gaat bijdragen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl