Vladimir Poetin

'Poetin geldt nog steeds als goede vader van de natie'

  • David Jan Godfroid

    Correspondent

  • David Jan Godfroid

    Correspondent

Economische sancties, de onrust in Oekraïne, de moord op oppositieleider Boris Nemtsov. Het lijkt Vladimir Poetin allemaal niet te deren. De populariteit van de Russische president neemt alleen maar toe, sinds het annexeren van de Krim en de oorlog in Oekraïne.

Voor de protesten op het Maidanplein in Kiev was het slecht gesteld met de populariteit van Poetin. Slechts 28 procent van de Russen zei bij volgende verkiezingen weer op hem te stemmen, en de helft van de bevolking wilde een totaal andere politiek. Nu keurt 86 procent zijn beleid goed.

De moord op Nemtsov, door het Kremlin gepresenteerd als een provocatie van de fascisten, zal aan die steun niets veranderen. Ook al wijt de oppositie de moord aan het door Poetin geschapen klimaat, waarin iedereen die hem niet steunt wordt beschouwd als een landverrader.

Foto Boris Nemtsov bij herdenkplek
'Poetin geldt nog steeds als goede vader van de natie'

Beschuldiging aan Poetin

"Het is heel erg jammer dat Nemtsov vermoord is, maar ook dat zijn dood zal worden gebruikt door rivalen van Poetin en vijanden van Rusland voor de destabilisatie van de politiek", zegt Sergej Aleksandrovitsj Markov, politiek wetenschapper en fel verdediger van de president.

Hij vindt het kwalijk dat alle tv-kanalen maar één beeld hebben laten zien. "Het Kremlin en de tekst: belangrijke criticus van Poetin vermoord vlakbij het Kremlin. Dat is een directe beschuldiging." Voor Markov is het duidelijk wie er achter de aanslag zit: "de Oekraïense inlichtingendienst".

Propagandacampagne

De langdurige protesten op het Maidanplein in buurland Oekraïne vorig jaar waren een horrorscenario voor Poetin. De Rusland-gezinde president Viktor Janoekovitsj sloeg uiteindelijk op de vlucht. Tegelijkertijd bood het scenario de president ook kansen.

"Er werd een krachtige propagandacampagne op touw gezet, die alle waarden van Maidan in diskrediet moesten brengen: integratie met Europa, de opbouw van een liberaal-democratische maatschappij, een staat die op de wet is gebaseerd", zegt Lev Goedkov, directeur van het opinieonderzoeksbureau Levada Centrum.

Volgens wetenschapper Markov is de burgeroorlog in Oekraïne ontstaan "doordat de EU en de VS terreur van een ultranationalistische junta organiseerden". "De meeste mensen hier geloven dat de VS en de EU hetzelfde willen doen in Rusland." Verontruste Russen richtten daarom een anti-Maidan op, met als doel Rusland te beschermen tegen een omwenteling als in Oekraïne.

Anti-Maidan demonstratie

Economische crisis

Ondertussen begint Rusland de gevolgen van de economische crisis maar al te goed te voelen. De lage roebelkoers, veroorzaakt door de lage olieprijs, de sancties, kosten van de oorlog en annexatie van de Krim, liggen eraan ten grondslag.

"Tachtig procent van de Russen voelt nu dat de crisis is begonnen. De prijzen stijgen en de koopkracht daalt", zegt Lev Goedkov. Volgens zijn laatste opiniepeiling moet een derde van de bevolking beknibbelen op voedsel, kleding en medicijnen. "Vooral de oudere Russen hebben last van de crisis."

"In het voorjaar en de zomer zal iedereen de gevolgen van de crisis gaan voelen. Het zal onmogelijk zijn om eronder uit te komen", zegt Andrei Kolesnikov, analist van het Carnegy Center.

Zinkend schip

En toch zal ook de economische malaise Poetin waarschijnlijk niet uit het Kremlin verdrijven. Hij heeft nog strategische kaarten achter de hand: hij kan altijd zijn regering, tot nu toe buiten schot gebleven, nog de schuld geven, zegt Kolesnikov.

"De president heeft nog mensen om overboord te gooien als zijn schip begint te zinken." En Poetin kan dat proces lang laten duren, zegt de analist. "Hij geldt nog steeds als goede vader van de natie."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl