PVV-leider Wilders was gisteren in Nieuw-Buinen, Drenthe, bij een demonstratie tegen windturbines

Wilders en de PVV klaar voor de verkiezingsstrijd

  • Milena Holdert

    redacteur

  • Chris Ostendorf

    politiek verslaggever

  • Milena Holdert

    redacteur

  • Chris Ostendorf

    politiek verslaggever

Geert Wilders ziet de komende Provinciale Statenverkiezingen als uitgelezen kans om het kabinet Rutte naar huis te sturen. Wilders hoopt dat zijn kiezers de moeite nemen naar de stembus te gaan, omdat uiteindelijk ook de zetelverdeling in de Eerste Kamer op het spel staat.

Vandaag voerde Wilders campagne op de Rotterdamse markt. Afgelopen week was hij onder meer in Drenthe bij een protest tegen windturbines en in Zeeland ging hij samen met de Zeeuwse kandidaten op de foto bij het standbeeld van Michiel de Ruyter.

Nieuwsuur sprak deze week met Wilders en zocht zijn kiezers op.

Wilders en de PVV klaar voor de verkiezingsstrijd

Wilders sprak deze week ook met Caroline Kooman, kandidaat voor de Provinciale Staten in Zeeland. Maandagnacht gooide iemand een steen door een ruit van haar huis. Daar hing een verkiezingsposter met een foto van Geert Wilders, zo bericht Omroep Zeeland.

Vandaag zijn in Friesland twee huizen en een auto van PVV'ers beklad met leuzen die gericht zijn tegen de PVV. Geert Wilders verspreidde foto's van de bekladdingen via Twitter en spreekt van een "frontale aanval" op de democratie.

Ga stemmen!

"Ga stemmen op 18 maart!" zegt Wilders. "Ik weet dat het niet altijd makkelijk is om ervoor uit te komen dat je PVV stemt, maar behalve dat het belangrijk is voor al die Provinciale Staten, gaat het ook om de Eerste Kamer en het voortbestaan van het kabinet. Onze slogan is 'Genoeg is genoeg'."

In 2011 deed de PVV voor het eerst mee aan de Provinciale Statenverkiezingen en boekte grote winst. In Limburg werd de PVV zelfs, samen met het CDA, de grootste partij. In de Eerste Kamer bemachtigde de partij 10 zetels.

Alleen in Limburg ging de PVV meeregeren en kreeg de partij twee plaatsen in het College van Gedeputeerden. Samen met het CDA en de VVD vormde de partij een coalitie. Dat ging een jaar goed.

Op 20 april 2012 zegde het CDA het vertrouwen op in de PVV. CDA-fractievoorzitter Martijn van Helvert vond dat de PVV de belangen van Limburg had geschaad, nadat twee PVV-gedeputeerden aanvankelijk hadden geweigerd om aanwezig te zijn bij een lunch met de Turkse President Gül.

Tegenslag

Een dag nadat het CDA de stekker uit het Limburgse college had getrokken, viel ook het kabinet in Den Haag. De PVV had op landelijk niveau gedoogsteun gegeven aan een coalitie van VVD en CDA, maar ook de landelijke samenwerking liep uit op een breuk.

Wilders vond het pakket van bezuinigingen die het kabinet had voorgesteld onaanvaardbaar. De maatregelen zouden volgens hem de economische groei schaden en de werkloosheid doen stijgen. Daarom trok de PVV de gedoogsteun in en viel het kabinet.

Ook in andere provincies had de PVV het soms moeilijk. De Provinciale PVV-fracties verloren ruim eenderde van de PVV-Statenleden die in 2011 werden geïnstalleerd. Een aantal vertrok omdat ze een andere functie kreeg binnen de partij, anderen verlieten de fractie na een conflict.

Sommige Statenleden gaven hun zetel op, maar er werd ook een aantal nieuwe, onafhankelijke fracties gevormd, waardoor de PVV zetels verloor. In Friesland heeft de PVV nog maar 1 van de oorspronkelijke 4 zetels en in Noord-Holland halveerde het aantal zetels voor de PVV.

Ook Bontes en Van Klaveren stapten uit de PVV fractie

Ik vind dat als je zaken aan de kaak wil stellen, dat gewoon moet kunnen in Nederland.

Patrick van Rijn, PVV-stemmer

Taboe

Na de "minder Marokkanen"-uitspraak van Wilders op de uitslagenavond van de gemeenteraadsverkiezingen in maart vorig jaar, vertrokken 13 PVV-Statenleden. Vandaag raakte ook de lijsttrekker voor de PVV bij de Eerste Kamerverkiezingen, Marjolein Faber, in opspraak. Zij heeft voor partijwerkzaamheden een bedrijf ingehuurd waarvan haar zoon mede-eigenaar is, meldt NRC Handelsblad.

Maar de PVV houdt moed en Wilders doet het goed in de peilingen. Hij hoopt dat zijn kiezers massaal naar de stembus zullen gaan. Nieuwsuur sprak met PVV-stemmers. Slechts enkelen waren bereid om op camera te vertellen over hun politieke keuze. De meerderheid heeft het idee dat er nog altijd een taboe ligt op de PVV. Onterecht, vinden zij.

Geert Wilders en zijn nieuwe lijsttrekker voor de Eerste Kamer Marjolein Faber

Aan de kaak stellen

Patrick van Rijn vertelt in de reportage over de reacties die hij krijgt, wanneer hij vertelt dat hij op de PVV stemt. "Je wordt gelijk betiteld als racist, xenofoob en fascist. Ik vind dat de grootste kolder die maar kan bestaan, omdat ik geen racist ben. En ik vind dat als je zaken aan de kaak wil stellen, dat gewoon moet kunnen in Nederland. En als het op het vlak van immigratie is of een bepaalde nationaliteit die zich misdraagt, dat je dat gewoon moet kunnen benoemen", stelt hij.

Jolanda Meijer is als vrijwilligster actief voor de PVV. Haar dochter is half-Marokkaans. "Ik heb niks tegen Marokkanen", zegt Meijer. "Maar een groot deel van de Marokkaanse Nederlanders is vertegenwoordigd in de criminele cijfers." Daarom vindt Meijer dat Wilders daar best harde uitspraken over mag doen.

Ik heb niks tegen Marokkanen, maar een groot deel van hen is vertegenwoordigd in de criminele cijfers.

Jolande Meijer, PVV-stemmer

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl