Studenten tijdens een persconferentie in het Maagdenhuis

Toezeggingen van de UvA, studenten nog niet tevreden

Studenten van de UvA bezetten nog steeds het Maagdenhuis, het bestuurscentrum van de universiteit. Het Universiteitsbestuur kwam vanmiddag met een aantal toezeggingen, zoals een plek voor een student in het College van Bestuur. Het lijkt een eerste overwinning voor de actievoerders, maar voor veel van hen is het nog niet genoeg.

Toezeggingen van de UvA, studenten nog niet tevreden

Een aantal studenten had vandaag een gesprek met minister Jet Bussemaker van Onderwijs. Op haar ministerie sprak ze met De Nieuwe Universiteit (DNU), de LSVb (Landelijke Studenten Vakbond) en het ISO (Interstedelijk Studenten Overleg). DNU is de groep studenten die achter de bezetting van het Bungehuis zat. Het gesprek stond al gepland voordat de studenten gisteren het Maagdenhuis binnendrongen.

Na afloop van het gesprek waren de studenten blij met het begrip van de minister. Maar ze hadden gehoopt op een concreter resultaat. Zo zei Tom Hoven van de LSVb: "We zien door het hele land dat er steeds minder wordt geluisterd naar docenten en studenten. We hadden dat nu acuut kunnen verbeteren met een wet van de minister."

Bussemaker wil de wet niet op stel en sprong veranderen, maar wel verder in gesprek gaan met de studenten. Zo zei ze vanmiddag dat het gesprek van vandaag het begin is van de discussie, en niet het einde. In Nieuwsuur reageert de minister op de gebeurtenissen in Amsterdam en spreekt ze over inspraak van studenten.

Minister Bussemaker met de vertegenwoordigers van de studentenorganisaties, na afloop van het gesprek

'Wij willen een stem'

Meer democratie op de universiteit is nog steeds de grote eis van de bezetters in het Maagdenhuis. "Er wordt gewoon nooit naar ons geluisterd, niet door Den Haag en niet door het College van Bestuur. Wij zijn een soort pionnen in een academisch spel", zegt Sjerp van Woude, afgestudeerd in geschiedenis.

Maar inmiddels is er volgens hem wat veranderd op de universiteit. "We zijn wakker geworden. De tijd dat studenten en docenten met zich lieten spelen en het slikten, is voorbij. Wij willen een stem."

'Druk speelde grote rol'

De studentenraad van de UvA kreeg vanmiddag de toezegging dat één student zitting mag nemen in het College van Bestuur. Ook krijgen de zogenoemde kleine talen, die ook deel uitmaken van de discussie, twee jaar extra de tijd om te bewijzen dat ze kunnen overleven.

"Dat is winst voor ons. Dit is waar wij al maanden voor strijden", zegt Tivadar Vervoort, student wijsbegeerte en voorman van Humanities Rally. "Het zijn goede opleidingen die niet door rendementseisen genekt zouden moeten worden. Gelukkig is dat nu ook doorgedrongen bij het CvB."

De druk van de afgelopen dagen heeft volgens Vervoort een grote rol gespeeld. "We protesteren al maanden, maar in korte tijd is het protest steeds groter geworden. Gisteren waren we met duizend man hier op straat en in het Maagdenhuis. Daarna is het CvB begonnen met toezeggingen doen."

'Andere faculteiten zijn solidair'

UvA-bestuurder Louise Gunning ziet dat anders. "Dit is het eind van een discussie die intern in de faculteit der geesteswetenschappen is gevoerd. Alle credits voor deze 'overwinning' moeten gaan naar de studentenraad van de faculteit en de andere faculteiten." Die laatsten helpen bij de financiering voor de kleine talen. "Zo kunnen we de faculteit der geesteswetenschappen iets meer lucht en ruimte geven om de reorganisatie door te voeren."

Toen Gunning vanmiddag het Maagdenhuis verliet, riepen de actievoerders tegen haar dat ze moest aftreden. Maar dat is bestuurder niet van plan. "Ik denk niet dat het slim is om af te treden als je met een organisatie bezig bent een belangrijk traject af te leggen. En daarna? Uiteindelijk komt er natuurlijk een einde aan mijn termijn."

UvA-bestuurder Louise Gunning

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl