Een plein in Rome nadat Feyenoord-fans er zijn geweest

Engelse aanpak van hooligans werkt wel

Rotterdam maakt zijn borst nat. Donderdag komen AS Roma-supporters voor de return van de wedstrijd Roma-Feyenoord naar de Kuip. De stad vreest wraak voor de vernielingen die Feyenoord-hooligans in Rome aanrichtten.

Geweld buiten het stadion; Nederlandse clubs en politie krijgen er moeilijk vat op. In Engeland lukt het wel. Mark Roberts, voetbalcoördinator van de Engelse politie, legt vanavond in Nieuwsuur uit hoe.

Engelse aanpak van hooligans werkt wel

Schengen

Na grote rellen met Britse hooligans in Brussel, in Charleroi, maar ook in de Britse stadions heeft Engeland het roer drastisch omgegooid. Voetbal-hooligans die zich misdragen krijgen zeer zware straffen en een jarenlang stadionverbod. Notoire hooligans mogen het land niet uit als hun club in het buitenland voetbalt.

Maar Nederland is onderdeel van Schengen. Hooligans kunnen zelfs zonder paspoort vrij reizen naar de aangesloten landen.

Wat in Nederland wel zou kunnen werken is een digitale meldplicht voor voetbalhooligans, denken het Openbaar Ministerie en de KNVB. Ze pleiten voor snelle invoering van deze nieuwe vorm van meldplicht, onderdeel van de nieuwe voetbalwet waarover de Eerste Kamer vandaag spreekt.

Volgens betrokkenen een goed alternatief voor de klassieke, fysieke meldplicht voor supporters die zich hebben misdragen. Zij moeten zich nu nog tijdens wedstrijden melden op het politiebureau.

Eén keer betrokken

Als de Eerste Kamer de wet aanneemt, moeten hooligans met een stadionverbod met een speciale telefoon hun positie doorgeven voor, tijdens en na een wedstrijd. Zo weet de politie zeker dat ze zich niet in 'verboden gebied' bevinden.

Daarnaast krijgen burgemeesters vergaande bevoegdheden om hooligans tegen te werken. Ze kunnen straks zonder tussenkomst van de rechter relschoppers een meldplicht opleggen. Die hoeven daarvoor maar één keer betrokken te zijn geweest bij ongeregeldheden.

Voor de wedstrijd van aanstaande donderdag heeft minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie steun toegezegd aan de Rotterdamse politie bij het beveiligen van de wedstrijd.

Voorbeeldig

In het stadion komen extra bufferzones tussen de supportersgroepen. Feyenoord zet ook extra personeel in om de fans uit elkaar te houden.

Feyenoord roept de supporters ook op om zich voorbeeldig te gedragen, "zodat de reputatie van de club en Rotterdam na vorige week niet nog meer schade oploopt". De Feyenoord Fanshop in Rotterdam Centraal Station blijft uit voorzorg op donderdag gesloten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl