Islamitische school

Islamitische school bestrijdt moslimextremisme

Scholen in Nederland worstelen met de vraag hoe ze om moeten gaan met radicalisering en moslimextremisme.

Nieuwsuur volgt de lessen op het Avicenna College in Rotterdam. Het is de voormalige Ibn Ghaldoun school, die failliet ging na een geruchtmakende examenfraude door leerlingen. De school is opnieuw begonnen met een nieuwe naam en een nieuwe directie.

Profeet beledigd

Het Avicenna College is de enige islamitische middelbare school in Nederland. De recente aanslagen in Parijs en Kopenhagen houden de gemoederen flink bezig.

Islamitische school bestrijdt moslimextremisme

Richard Troost, directeur van het Avicenna College, zegt dat er op zijn school veel gediscussieerd wordt over radicalisering. Voor een islamitische school is dat een belangrijk thema, zegt hij. "Als iemand er goed over zou kunnen en moeten discussiëren, zijn wij het wel."

Na de aanslagen in Parijs heerste er verdriet op de school over hoe de profeet beledigd zou zijn, vertelt hij. "Daar praten we over. We snappen je verdriet wel als de profeet beledigd wordt, maar het kan nooit zo zijn dat je dan vervolgens het geweer oppakt om daar tegenin te gaan."

Volgens Troost is tot nu toe geen van de leerlingen van het Avicenna College afgereisd naar Syrië of Irak om deel te nemen aan de jihad.

  • Nieuwsuur
    Alleen stillevens en landschappen, geen portretten
  • Nieuwsuur
    De ‘ebru-techniek’, een oude Ottomaanse kunstvorm
  • Nieuwsuur
    Nieuwsuur bezoekt het Avicenna College

Het is hartstikke belangrijk dat je een jongere duidelijk kunt maken dat juist vanuit zijn religie bepaalde gedachten niet goed zijn.

Docent Halil Karaslaan

Radicale gedachten

Tijdens de les Maatschappijleer brengt docent Halil Karaslaan aan de hand van een aantal actuele stellingen een discussie met zijn leerlingen op gang. Met de stelling 'jongeren die IS steunen of goedpraten moeten worden aangepakt' zijn alle scholieren in zijn les het eens.

Maar ook op de stelling 'de slachtoffers van Charlie Hebdo die zijn doodgeschoten in Frankrijk hadden de profeet nooit mogen tekenen' reageren de leerlingen unaniem met 'eens'. Tegelijkertijd vinden ze dat geweld nooit de oplossing is.

Volgens het Avicenna College kunnen docenten die zelf islamiet zijn goed omgaan met mogelijke radicale gedachten van leerlingen. Karaslaan: "Je begint altijd eerst met het gesprek. Dat klinkt simplistisch maar dat is het echt niet. Het is hartstikke belangrijk dat je een jongere duidelijk kunt maken dat juist vanuit zijn religie bepaalde gedachten niet goed zijn."

Handen schudden

Het Avicenna is een school op islamitische grondslag, maar wel in een land waar vrijheid van meningsuiting geldt, homoseksualiteit mag, en mannen en vrouwen gelijk zijn. "Ik denk dat dit een Nederlandse school is, geworteld in de Nederlandse cultuur", zegt Troost. Handen schudden hoeft niet op school, maar de leerlingen wordt wel geleerd dat als je uiteindelijk een baan wilt in Nederland je toch wel een hand zal moeten geven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl