Volgende maand bespreekt het volkscongres in China een wet die vrouwen beter moet beschermen tegen huiselijk geweld. Ondanks de grote economische sprong voorwaarts zijn in China de verhoudingen tussen man en vrouw nog steeds zeer ouderwets en traditioneel.
Oud-tafeltennisspeelster en NRC-correspondent Bettine Vriesekoop deed onderzoek naar de rol van de vrouw in het moderne China. In haar boek "Dochters van Mulan, hoe vrouwen China veranderen", gaat ze op zoek naar de rol van de vrouw in de zich snel ontwikkelende Chinese samenleving.
Correspondent Marieke de Vries ging samen met Bettine Vriesekoop in gesprek met jonge Chinese vrouwen, op zoek naar de vraag wat er is veranderd wat betreft hun emancipatie.
De economische ontwikkeling heeft ook voor de vrouwen in China grote gevolgen gehad. De helft van de studenten in het land is inmiddels vrouw en de Chinese vrouwen bekleden 40 procent van de hogere managementfuncties in het bedrijfsleven. "Maar niets is wat het lijkt", zegt Vriesekoop. "Binnen de relatie is de vrouw nog helemaal niet geëmancipeerd."
Confucius
"Dat is vooral te wijten aan Confucius, de Chinese wijsgeer, want de Chinese vrouw is 2000 jaar opgevoed met zijn regels, zijn drie onderwerpingen: de vrouw moet zich onderwerpen aan haar vader, dan aan haar man en schoonfamilie en vervolgens aan haar zoon."
Vriesekoops vertrekpunt in haar boek is een bezoek aan de graftombe van Qiu Jin, feministe van het eerste uur in China. Net als de legendarische figuur Mulan en haar nazaten was zij een vechtjas. Maar de huidige Chinese vrouwen zijn niet zo vechtlustig, blijkt uit Vriesekoops onderzoek.
Gehoorzaam
"Ze eist haar rol niet op en blijft eigenlijk erg passief. Ook veel jonge meisjes denken dat ze moeten worden geleid en dat ze de man moeten dienen", zegt Vriesekoop. "En dat is heel gek, want als ze de deur uit gaat naar haar werk moet ze ineens wel die leidende rol nemen. Dat is erg verwarrend voor vrouwen."
Chinese vrouwen zijn dus nog vaak gehoorzaam en zijn ze dat niet, dan kunnen de gevolgen groot zijn, vooral op het platteland. 40 procent van de vrouwen krijgt te maken met huiselijk geweld en tot 2001 konden ze in zo'n situatie ook niet scheiden. Dat is aangepast, maar toch doet de politie bijvoorbeeld nog steeds niet veel tegen huiselijk geweld.
Jonge vrouwen die zich niet willen onderwerpen en dus niet in de traditionele rolpatronen passen, blijven vaak alleen. "Als je daar toch voor kiest, heb je een zwaar leven in China. Maar als je zo geëmancipeerd bent dan is er vaak geen andere optie", zegt Vriesekoop.