Poetin, Merkel, Hollande en Porosjenko in Minsk

De week van Angela Merkel

De 60-jarige Angela Merkel is bijna tien jaar bondskanselier van Duitsland. De eerste vrouw op deze post. Ze is niet meer weg te denken uit de Europese politiek. Merkel speelde deze week een leidende rol in de onderhandelingen over de crisis in Oekraïne. Daarmee breekt ze met de terughoudende koers die de internationale politiek van Duitsland decennialang kenmerkte. In Duitsland wordt positief en met trots gereageerd op Merkels nieuwe rol op het wereldtoneel. Hoe komt dat Merkel afgelopen week zo nadrukkelijk de leiding nam en deed ze dat goed?

In Nieuwsuur een analyse van 'Merkel's week' en interviews met Merkel-watcher Wierd Duk en de Duitse hoogleraar politicologie Christian Hacke.

De week van Angela Merkel

Uren zat Angela Merkel met de Franse president François Hollande in Minsk met de presidenten Petro Porosjenko en Vladimir Poetin van Oekraïne en Rusland om tafel. De gesprekken over een vredesplan voor het oosten van Oekraïne begonnen woensdagavond. Donderdagochtend werd een akkoord over een staakt-het-vuren bereikt.

Kritiek

Het was een behoorlijke prestatie dat Merkel Vladimir Poetin en Petro Porosjenko samen aan tafel kreeg. Toch is er ook kritiek. Politicoloog Christian Hacke zegt tegen Nieuwsuur dat Angela Merkel een een kans laten liggen in Minsk. "Als het bestand van Minsk mislukt, en die kans is groot, kan het verder escaleren. Ze had in Minsk moeten aandringen op een neutrale status van heel Oekraïne. Oekraïne als brug tussen Oost en West. Open naar het Oosten en open naar het Westen toe. Alleen dat zou voor alle partijen acceptabel zijn. Dat is volgens mij verzuimd. Daarom zie ik de toekomst niet optimistisch in."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl