Poolse paramilitairen maken zich zorgen

Poolse paramilitairen bereiden zich voor op de Russen

Aan de Pools-Oekraïense grens maakt men zich zorgen. De oorlog in Oekraïne komt voor veel Polen steeds dichterbij. Vluchtelingen melden zich in Warschau en Poolse paramilitairen bereiden zich voor op een eventuele Russische invasie. Want dat beschouwen veel Polen als een reëel gevaar.

Verslaggever Tom Kleijn trok bij het plaatsje Nowy Sançz - niet ver van de grens met Oekraïne - op met de Poolse paramilitairen die bezorgd naar de ontwikkelingen kijken.

En de geschiedenis geeft ze gelijk: in 1939 en in 1945 vertrouwde Polen op hulp van de bondgenoten in Europa, die nooit kwam. Inmiddels is Polen lid van de NAVO die het land bij een eventuele aanval zal beschermen.

Weerbaarheid

Maar dat is voor veel Polen niet voldoende. Daarom richten ze overal in het land paramilitaire groepen op, in de geest van de partizanen uit het verleden. Die voerden tijdens en na de Tweede Wereldoorlog felle strijd, eerst tegen de nazi’s en later tegen het Rode Leger.

In Nowy Sançz, niet ver van de grens met Oekraïne, traint de plaatselijke schuttersvereniging om zijn weerbaarheid op te vijzelen.

"We moeten niet vergeten dat de verdediging van ons land vooral berust bij mensen die hun eigen land willen verdedigen, die gemotiveerd zijn", zegt generaal Boguslaw Pacek, Defensieadviseur.

"Jonge mensen die horen wat er gebeurt in Oekraïne nemen de beslissing: ik wil me laten scholen, ik wil gereed zijn. Ik wil in de verdedigingsstructuur werken. De belangstelling groeit bij jongeren", zegt Marcin Waszczuk, commandant bij de paramilitairen.

Laatste kans voor diplomatie rond Oost-Oekraïne
Poolse paramilitairen en cameraman Dennis Hilgers

Strijders

Het streven van de paramilitairen in Polen is om in elk dorp minstens dertig strijders te hebben en in totaal zo’n honderdduizend in het land. Met goedkeuring van het Poolse ministerie van Defensie. Inmiddels zitten er 35 000 studenten op de opleidingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl