Een gletsjer op Antarctica

Zuidpool krijgt nieuw ijs

De aarde warmt op, maar op sommige plekken gaat het harder dan andere. De Zuidpool is de afgelopen decennia veel sneller opgewarmd dan de rest van de wereld, toch neemt het zee-ijs er juist toe. Onderzoekers staan vooralsnog voor een raadsel.

Het NTR-wetenschapsprogramma De Kennis van Nu bezocht de westkust van Antarctica, het gebied waar de gevolgen van de wereldwijde klimaatverandering het meest in het oog springen. Vanavond een impressie van de uitzending van 11 februari om 19:20 op NPO 2.

Zuidpool krijgt nieuw ijs

Stofje

De Kennis van Nu is in een gebied dat nog nooit eerder is onderzocht. Een anamolie waar het water kouder is dan de omgeving. Het bijzondere gebied is vorig jaar ontdekt, maar het is nog niet eerder bekeken. Het programma maakte unieke beelden rechtstreeks vanaf de zeebodem.

We weten meer over het oppervlakte van de maan dan van onze eigen oceaan.

Bioloog Huw Griffiths

Het zeeijs lijkt een onmogelijke plek voor levende wezens. Toch zit het er vol mee. Er bestaan zelfs algen die leven in het zeeijs. Om zich te wapenen tegen de extreme omstandigheden, maken ze een bepaald stofje aan.

Dit stofje blijkt enorme gevolgen te hebben voor het klimaat. Jacqueline Stefels en Maria van Leeuwe van de Rijksuniversiteit Groningen onderzoeken de algen en de stof die ze aanmaken.

  • AFP
    Het westelijke deel van de ijskap van Antarctica
  • NASA
    Antarctica zoals het nu is
  • NASA
    De kaart waarop te zien hoe Antarctica er uitziet zonder ijs

Techniek

Onderwatercamera's, sleepnetten en de nieuwste onbemande duikboten vol sensoren, alles wordt uit de kast getrokken om het gebied op de Zuidpool te ontdekken.

"We weten meer over het oppervlakte van de maan dan van onze eigen oceaan", aldus bioloog Huw Griffiths, een van de wetenschappers die onderzoek doet naar de rol die de oceaan speelt bij het opwarmende klimaat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl