De bevolking staat stil bij de slachtoffers van het geweld.

EU buigt zich over sancties tegen Rusland

De Europese Unie (EU) wil met nieuwe sancties zowel pro-Russische rebellen als Rusland verder onder druk zetten nu het geweld in Oost-Oekraïne weer is opgelaaid.

De ministers van Buitenlandse Zaken van de EU-lidstaten spreken vandaag in Brussel tijdens een extra zitting over de voorstellen. De nieuwe Griekse minister van Buitenlandse zaken, Nikolaos Kotzias, is daar voor het eerst bij.

Correspondent Arjan Noorlander doet vanavond verslag vanuit Brussel. Ook aandacht voor het mogelijke Griekse standpunt tegen nieuwe sancties.

Goede banden

De lidstaten denken aan een uitbreiding van de zwarte lijst van personen en instanties die het geweld in Oekraïne aanwakkeren en aan aanvullende sancties tegen Moskou. Daarnaast wil de EU bestaande maatregelen tegen Rusland verlengen.

Maar of er echt een beslissing volgt vandaag is onzeker. Met name de nieuwe Griekse regering zou dwarsliggen. De kersverse premier Alexis Tsipras, een oud-communist, streeft naar goede banden met Moskou.

Van Beurden: wij zijn geen politiek bedrijf

Dialoog en druk heeft nog onvoldoende gewerkt

Bert Koenders

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken zei gisteren in de Tweede Kamer dat de Europese Unie extra sancties tegen Rusland moet voorbereiden. Hij wil vandaag ook proberen de huidige sancties, die in maart aflopen, met zes maanden te verlengen.

Opstandelingen

Volgens de minister zijn de separatisten met steun van Rusland verantwoordelijk voor het opgelaaide geweld. Daarbij vielen zaterdag door een raketaanval op de Oekraïense havenstad Marioepol zeker dertig doden en veel gewonden. De raket was afgeschoten uit gebied in handen van de opstandelingen.

Ravage in Marioepol

Dinsdag distantieerde Alexis Tsipras zich van een door Europese Raadvoorzitter Donald Tusk opgestelde veroordeling van de raketaanval op Marioepol. En eerder bracht de buitenlandwoordvoerder van Tsipras' partij ook al een lofzang op de 'indrukwekkende tegenaanvallen' van de separatisten in Oost-Oekraïne.

Toch acht Koenders het niet onmogelijk dat ook de nieuwe Griekse regering met de maatregelen zal instemmen. Dat Athene zich eerder tegen een EU-verklaring waarin met nieuwe sancties werd gedreigd keerde, kwam volgens hem omdat de Grieken onvoldoende gekend waren in de verklaring. ''Dat is iets anders dan tegen zijn.''

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl