Een vrouw demonstreert in Sanaa tegen Houthi-rebellen

Ambassadeurs in door terrorisme geteisterde landen

Ambassadeurs in door terrorisme geteisterde landen

Onrustig

Irak heeft te maken met de dreiging van IS, in Pakistan is de Taliban actief en in Jemen is vorige week de regering opgestapt nadat Houthi-rebellen het presidentieel paleis in hadden genomen. Het land verkeert sindsdien in een machtsvacuüm.

De ambassadeur in Jemen, Aldrik Giervel, beaamt dat het er op dit moment zo onrustig is, dat het vreemd voelt in Nederland te zijn. "Je zou op je eigen schip willen zitten.”

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken zei gisteren tijdens de opening van de ambassadeursconferentie dat behalve de fysieke veiligheid, ook de economische en morele veiligheid van Nederland dreigt te worden aangetast. "Onze waarden staan onder druk door de opkomst van terroristische organisaties zoals ISIS en Boko Haram."

In de war

Het is daarom des te belangrijker dat Nederland helder heeft welke waarden we willen uitdragen, vindt de minister. "Dat is een voorwaarde voor succesvolle diplomatie. Het is onmogelijk om herkenbaar Nederlands buitenlandbeleid te voeren als we binnen Nederland in de war zijn over wat we wereldwijd zouden moeten uitdragen", aldus Koenders.

  • EPA
    Peshmerga's in Noord-Irak vechten tegen strijders van Islamtische Staat, die steeds verder oprukken
  • ANP
    Onrust in de hoofdstad Sana'a
  • EPA
    In Peshawar zijn mensen de straat opgegaan om te protesteren tegen de nieuwe editie van Charlie Hebdo

Hij riep zijn ambassadeurs dan ook op zoveel mogelijk binding te houden met de Nederlandse samenleving.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl