Koerdische strijders vieren de overwinning op IS in Kobani

De moeizame strijd tegen IS in Syrië

Na vier maanden van gevechten zouden de laatste strijders van Islamitische Staat uit de Syrische grensplaats Kobani zijn verdreven. Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten (SOHR) in Londen is de stad weer in handen van de Koerden.

NOS-correspondent Lucas Waagmeester bevestigt dat "een totale verovering van Kobani nabij" is. "Er zijn hooguit nog kleine buitenwijken waar IS-strijders zich verschansen.

Vanavond een overzicht van de strijd in Syrië. Wie zit waar? En hoe hevig was de strijd om Kobani? Nieuwsuur spreekt met de Koerdisch-Nederlandse filmmaker Reber Dosky. Hij trok de Turks-Syrische grens over samen met vrouwelijke Koerdische strijders en volgde hen in de vuurlinie. Een verhaal over de ellende in de belegerde stad, de hevigheid van de strijd tegen IS, en de moeilijke toekomst van Kobani dat nu volledig in puin ligt. Ook een gesprek met Lama Fakih van Human Rights Watch en Arabist Leo Kwarten. Aan de Turks-Syrische grens, in de buurt van Kobani, is correspondent Lucas Waagmeester.

De moeizame strijd tegen IS in Syrië

Luchtaanvallen

De Amerikanen, die vanuit de lucht nauw betrokken zijn bij de gevechten om Kobani, zijn nog terughoudend. Het Pentagon deelde gisteren nog mee dat de strijd nog niet voorbij is.

De Syrische Koerden zijn geholpen door vrijwel dagelijkse luchtaanvallen van de Amerikanen rondom de stad. Ook de Iraaks-Koerdische peshmerga's vochten aan hun kant mee.

Groter

Tot half januari heeft de coalitie 948 luchtaanvallen uitgevoerd boven Irak en 743 boven Syrië. Daarbij zijn volgens de Amerikaanse minister John Kerry in totaal 6000 IS-strijders gedood, 1200 in Syrië. Maar veel terreinwinst heeft het niet opgeleverd: in Irak hebben Koerden en Iraakse troepen slechts 1 procent grondgebied op Islamitische Staat heroverd.

IS is ook in Syrië nog lang niet verslagen. Er zijn nieuwe jihadisten naar het land vertrokken en geschat wordt dat IS zo'n twintig- tot dertigzuizend strijders telt. In Syrië is IS eigenlijk alleen maar groter geworden: IS beheerst nu ongeveer een derde van het land.

  • Wall Street Journal
    Gebied in handen van IS
  • Reuters
    Vrouwelijke Koerdische strijders

Schade

Door de gevechten in de stad Kobani, die begonnen in september vorig jaar, zijn tienduizenden Syriërs naar Turkije gevlucht. Er zouden bij de gevechten zo’n 1.600 mensen zijnomgekomen: 1.075 leden van IS, 459 Koerdische strijders en 32 burgers.

De helft van de stad is in de afgelopen maanden verwoest en de schade in het resterende deel van de stad is aanzienlijk. De stad kampt met gebrek aan water, voedsel, elektriciteit en medische zorg.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl