Een klant bij het VenD-filiaal in de Amsterdamse Kalverstraat
Aangepast

Kleden durfinvesteerders VenD uit?

Het zijn zorgelijke tijden voor Vroom en Dreesman. Hoge kosten en steeds minder kopers. In 2004 werden Vroom en Dreesman, de Hema en de Bijenkorf, verkocht aan durfkapitalisten. De winkelformule was versleten en de winst gekelderd.

Het concern doet nu alles om de kosten te drukken. Vorige week verlaagde het bedrijf eenzijdig de salarissen met 5,8 procent, nu wordt de verhuurders van de winkelpanden het mes op de keel gezet. VenD wil een huurvrije periode van vier maanden, zo werd vanochtend bekend.

Ook worden 50 van de 450 banen op het hoofdkantoor geschrapt.

Nieuwsuur spreekt met Philip Houben, voorzitter Nederlandse Vereniging van Participatiemaatschappijen (NVP), Henk Nijboer, Tweede Kamerlid PvdA en investeerder Peter Paul de Vries.

Kleden durfinvesteerders VenD uit?

Durfinvesteerder

VenD opende haar eerste winkel in 1887. Honderd jaar later had het bedrijf in zo'n beetje iedere grote en middelgrote stad een vestiging. Toen het minder gingen, kwam het dus in handen van durfkapitalisten. Volgens de warenhuisketen zijn deze maatregelen nodig om de steun van aandeelhouders en banken te houden. V&D is in handen van durfinvesteerder Sun Capital.

De PvdA wil op korte termijn een hoorzitting organiseren in de Tweede Kamer over durfinvesteerders die belangrijke bedrijven als HEMA en VenD opkopen en volhangen met schulden. De regels moeten volgens kamerlid Henk Nijboer worden aangescherpt.

Internet

Veel winkelbedrijven het lastig nu de verkoop via internet sterk toeneemt. Vorig jaar leed VenD een verlies van 42 miljoen euro.

In totaal werken er zo'n 5000 mensen bij V&D. De huidige topman Roach wordt per maart van dit jaar vervangen door John van der Ent, die nu nog de Etam Groep leidt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl