Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) heeft besloten om de handelsvergunningen van 13 geneesmiddelen te gaan schorsen.

Medicijnen uit de handel

Tientallen antidepressiva, maagzuurremmers, bloeddrukverlagende middelen en andere medicijnen die door meer dan 150.000 Nederlanders geslikt worden zijn vandaag van de markt gehaald omdat ze niet aan de eisen blijken te voldoen.

Het College ter beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) schorst de handelsvergunningen van dertien medicijnen. Het bedrijf dat hiervoor de onderzoeken met proefpersonen moest doen, GVK Biosciences, heeft dat niet volgens de regels gedaan.

Te gast is Hans Feenstra, Voorzitter Raad van Bestuur Martini Ziekenhuis Groningen.

Medicijnen uit de handel

Vertrouwen

Als de fabrikanten van deze medicijnen niet in beroep gaan, stopt de levering vanuit de groothandel aan de apotheek over een paar weken, aldus het CBG. Omdat de geneesmiddelen in verschillende doses en onder verschillende namen in de apotheek liggen, gaat het in totaal om 39 vergunningen die het CBG schrapt.

Twee geneesmiddelen tegen epilepsie blijven voorlopig wel in de handel omdat er weinig alternatieven voor zijn en overstappen voor patiënten erg ingrijpend is, aldus het college.

Proefpersonen

De zorgverzekeraars hebben volgens de KNMP toegezegd vervangende geneesmiddelen volledig te vergoeden. Het onderzoek met proefpersonen is de basis waarop veel medicijnen in Europa zijn toegelaten. Veel farmaceutische bedrijven die de medicijnen onder hun eigen merk op de markt hebben gebracht, konden volgens het CBG geen andere studies laten zien die wél volgens de regels zijn gedaan. Deze bedrijven kunnen de schorsing ongedaan maken als zij alsnog met goede onderzoeken komen.

In december meldde het CBG al dat er mogelijk 69 geneesmiddelen onterecht op de markt waren toegelaten. Fabrikanten van dertig van deze medicijnen hebben in de tussentijd nog materiaal aangeleverd waardoor ze wel verhandeld mogen blijven worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl