Doet Nederland genoeg tegen terreur?

Wat zijn de gevolgen van het bloedbad in Parijs en de verijdelde aanslag in België voor de aanpak van terrorisme en radicalisering van jonge moslims in Nederland?

Nieuwsuur spreekt met Dick Schoof, Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV).

Frankrijk breidt zijn politiekorps uit met 2600 extra agenten en geeft zijn politiemensen zwaardere wapens. De Franse inlichtingendiensten krijgen meer bevoegdheden en de komende drie jaar wordt er 425 miljoen euro extra vrijgemaakt, allemaal voor het bestrijden van terrorisme.

Doet Nederland genoeg tegen terreur?

Ook andere landen reageren met stevige maatregelen op de bloedige aanvallen in Parijs van twee weken geleden. Bijvoorbeeld in België, waar de regering twaalf maatregelen nam, van uitbreiding van opsporingsmethoden tot het intrekken van de Belgische nationaliteit van jihadisten.

Paspoorten

Nederland wil vooral het bestaande instrumentarium beter gebruiken, zei minister Opstelten van Veiligheid en Justitie vorige week in de Tweede Kamer. De minister wil een aantal mogelijkheden, voorgesteld in het Actieplan Integrale Aanpak Jihadisme, beter gaan gebruiken.

Opstelten over meer samenwerking tegen terreur

Het inhouden van paspoorten van aankomende jihadgangers wordt al toegepast. De mogelijkheid om mogelijke terroristen ook het Nederlanderschap af te nemen moet in de Tweede Kamer worden besproken.

De korpsleiding van de Nationale Politie heeft politievrijwilligers gevraagd om niet meer in hun uniform te reizen, maar verder heeft minister Opstelten alleen laten weten dat hij haast wil maken met zijn anti-terreurwetten. In Nieuwsuur zei hij dat hij bijvoorbeeld de maatregel om jihadisten hun Nederlanderschap af te nemen snel door het parlement wil loodsen.

In Nederland is ook discussie over het beter bewapenen van agenten. De politievakbond ACP had daarom gevraagd naar aanleiding van de aanslagen in Parijs, maar de korpsleiding van de nationale politie vindt het niet nodig.

In de gaten houden

Gisteren kwamen in Nieuwsuur twee vaders aan het woord van wie de zonen naar Syrië zijn vertrokken. Een van hen, de 17-jarige Ashraf uit Amsterdam, is zaterdag gedood door een drone-bombardement in de stad Raqqa. De vaders zijn vertwijfeld over de Nederlandse aanpak van uitreizende jihadisten. "Ik zei: pak hem zijn paspoort af, maar de politie zei dat dat niet nodig was," zegt Farid, de vader van de omgekomen Ashraf.

Veel instanties proberen te voorkomen dat jihadisten naar het oorlogsgebied reizen. Behalve de NCTV zijn daar ook de politie, de burgemeesters, de reclassering en de jeugdzorg bij betrokken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl