President Obama beloofde de gevangenis te sluiten, maar dat is nog niet gebeurd

Dagelijks leven in Guantánamo Bay

Mohamedou Ould Slahi (44) is nooit aangeklaagd, maar de Amerikaanse geheime dienst brengt hem in verband met een mislukte terreuraanslag in Los Angeles in 2000. Na 11 september 2001 wordt hij opgepakt, in zijn thuisland, Mauretanië. Nadat hij op verschillende plekken is gevangen gehouden, komt hij in 2002 aan op Guantánamo-basis in Cuba. Het lukt hem om brieven te schrijven naar zijn advocaat.

Nieuwsuur spreekt met Nancy Hollander, de advocaat van Mohamedou Ould Slahi, co-auteur van het boek Larry Siems en zijn broer Yahdi Ould Slahi.

Nieuwsuur is een programma van NTR en NOS.

Dagelijks leven in Guantánamo Bay

Het enige waarop wij kunnen hopen, is de rechtbank van de publieke opinie.

Nancy Hollander - advocaat

Na drie jaar gevangenschap begon Slahi een dagboek, hij beschrijft zijn leven voor hij in Amerikaanse hechtenis verdween en zijn dagelijkse leven als gevangene.

Vijf jaar geleden heeft een federale rechter de vrijlating van Slahi geëist, maar de Amerikaanse regering vecht dat bevel aan. Het is onduidelijk wat de redenen hiervoor zijn. De advocaat van Mohamedou Ould Slahi kan niets meer doen: "Het enige waarop wij kunnen hopen, is de rechtbank van de publieke opinie."

Inmiddels wordt Slahi niet meer ondervraagd, maar zit in een isoleercel.

President Obama beloofde bij zijn aantreden dat Guantánamo Bay zou worden gesloten. Dat is er nog altijd niet van gekomen, onder meer door Republikeinse tegenwerking in het Congres. Er zitten nog 122 gevangenen vast.

Kazachstan

De laatste tijd worden steeds meer landen bereid gevonden om gedetineerden over te nemen. Vorig jaar werden 28 gevangenen overgebracht, het grootste aantal sinds 2009. Eind vorig jaar nam Kazachstan vijf gedetineerden op.

De meeste Guantánamo Bay-verdachten werden kort na de aanslagen van 11 september 2001 opgepakt. Mensenrechtenactivisten hebben veel kritiek op de gevangenis, omdat de meeste verdachten nooit zijn berecht of in staat van beschuldiging gesteld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl