Oudere zoekt in haar portemonnee

Nieuwe pensioenregels, maar wat is de winst?

Per 1 januari moeten pensioenfondsen aan strengere regels voldoen en werknemers kunnen minder pensioen opbouwen op een fiscaal aantrekkelijke manier.

"Noodzakelijk technisch onderhoud", noemt staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid het. Maar volgens critici lossen de nieuwe regels weinig op.

Nieuwe pensioenregels, maar wat is de winst?

Pensioen is nog heel ver van mijn bed, maar ik houd er wel rekening mee dat het minder wordt.

René Kroes (30 jaar)

Generatiekloof

De kloof tussen de verschillende generaties blijft ondanks de twee wetten bestaan. Volgens Gijs van Dijk van de FNV wordt de ongelijkheid zelfs alleen maar groter. Zo bouwen twintigers en dertigers een historisch laag pensioen op.

René Kroes is 30 jaar en net afgestudeerd als klinisch fysicus. Door de nieuwe regels kan hij minder pensioen opbouwen. "Pensioen is nog heel ver van mijn bed, maar ik houd er wel rekening mee dat het minder wordt. Met mijn vrouw probeer ik zo goed mogelijk ons huis af te lossen om eigen vermogen op te bouwen, voor later."

De 55-jarige Ruud de Kloe maakt zich zorgen over de nieuwe regels. "De ene wet is een ordinaire bezuiniging en de andere is niet eens een bezuiniging, maar kan me zomaar duizenden euro’s kosten."

Door de aanpassing van het financiële toetsingskader - met daarin de spelregels voor de pensioenfondsen - is de kans groot dat het opgebouwde pensioen van De Kloe niet meegroeit met de inflatie en daardoor de komende jaren minder waard wordt.

Herman Bruggeman (65) is al enkele jaren met pensioen. Hij kon met een aantrekkelijke regeling eerder stoppen met werken. Een mazzeltje, volgens Bruggeman. Maar stoppen tijdens de crisis betekende ook dat zijn pensioenfonds flink moest korten de afgelopen jaren.

Door strengere regels voor de pensioenfondsen zal dat de komende jaren minder snel gebeuren. Daar tegenover staat ook dat de pensioenen minder snel omhoog gaan. Doel van de nieuwe spelregels is om schokken in de markt beter op te vangen.

Tussenstap

Volgens professor Kees Goudswaard, van de Universiteit Leiden, zijn de regels die per 1 januari 2015 in zijn gegaan een tussenstap. Samen met de SER werkt Goudswaard aan een advies voor een nieuw pensioenstelsel.

Ook staatssecretaris Klijnsma vroeg Nederland afgelopen jaar mee te denken over hervorming van het pensioenstelsel tijdens de Nationale Pensioendialoog. Eind januari zullen de adviezen bij elkaar worden gebracht.

De nieuwe regels zijn gepruts in de marge. We moeten haast maken met de discussie over de toekomst van het pensioenstelsel.

Gijs van Dijk, pensioenexpert FNV

Voordat die adviezen worden omgezet in een compleet nieuw pensioenstelsel, kan er zomaar tien of vijftien jaar voorbijgaan, volgens professor Goudswaard. Zorgwekkend volgens FNV. "De nieuwe regels zijn gepruts in de marge. We moeten haast maken met de discussie over de toekomst van het pensioenstelsel", aldus pensoenexpert van de FNV, Gijs van Dijk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl