Na de aanslag op Charlie Hebdo besloot moslima Naima Ajouaau dat ze niet langer kon zwijgen. Met vier anderen opende zij de Facebookpagina #nietmijnislam, opgericht als reactie op de aanslag in Parijs. Inmiddels heeft de pagina bijna 23.000 likes.
'Genoeg is genoeg. Wij weigeren om onze stem niet te laten horen. Wie zijn wij? Wij zijn de meerderheid. Die meerderheid waar vaak over gesproken wordt, maar nooit met.'
Moeten moslims in Nederland publiekelijk hun afschuw uitspreken over de aanslagen in Parijs? Daarover vanavond Naima Ajouaau, Farid Azarkan en Hassnae Bouazza. En hoe gaat Parijs om met de aanslagen? Daarover auteur Simon Kuper van The Financial Times.
Verminken
Degenen die de pagina zijn begonnen, zijn moslims die genoeg hebben van extremisten die doen alsof zij uit de naam van de islam aanslagen plegen. 'We hebben genoeg van diegenen die onze religie van vrede hebben gekaapt. Zij die onze religie van harmonie verminken met hun extreme ideeën en interpretaties', staat in een post op de pagina.
Maar niet iedereen is het eens met het initiatief. Farid Azarkan, voorzitter van het samenwerkingsverband van Marokkaanse Nederlanders, vind afstand nemen lariekoek.
En Hassnae Bouazza, columniste en programmamaker voelt zich onder druk gezet. 'Elke dag is er wel ergens in een uithoek een moslim waar je je nog even voor moet verantwoorden", schreef ze eerder.
Verdienen
'Na decennia moeten moslims nog steeds bewijzen dat zij niks van doen hebben met andere vermeende geloofsgenoten; dat ze het heus verdienen deel uit te maken van de samenleving, om alsjeblieft maar geaccepteerd te worden.'
'Het voelt als een eindeloze ontgroening van een studentenclub. De vernederingen en de opdrachten houden maar niet op. Gisteren Boko Haram, vandaag IS, morgen de koran. Alles om maar in de gunst te komen van de wantrouwende niet-moslim.'
De Tweede Kamer komt vandaag terug van het reces. De aanslagen van vorige week zullen naar verwachting een grote rol spelen in aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen in maart. Het eerste debat over de strijd tegen terrorisme is voor vanavond aangevraagd.
"Het zal de komende tijd vooral gaan over de budgetten voor politie en justitie en de bevoegdheden van de veiligheidsdiensten. Dan gaat het al snel over privacy, dus dan heb je gelijk een stevig debat te pakken", verwacht politiek verslaggever Joost Vullings.
"Ook de rol van de radicale islam en de beveiliging van synagogen en moskeeën zullen aan bod komen in het debat van deze week. Dat kunnen we dan meteen beschouwen als het eerste verkiezingsdebat in aanloop naar 18 maart, met terreurbestrijding als centraal thema."