Een vrouw legt een pen op een herdenkplek

Wat betekent aanslag Charlie Hebdo voor persvrijheid?

De aanslag in Parijs gisteren richtte zich op de redactie van het satirische weekblad Charlie Hebdo. De daders riepen dat ze de profeet Mohammed kwamen wreken, die regelmatig spotprenten in het blad sierde. Daarmee raakt de aanslag ook de persvrijheid en de vrijheid van meningsuiting.

Gisteravond werden bij demonstraties in verschillende Europese steden door veel mensen pennen en potloden in de lucht gestoken. Als symbool voor de persvrijheid. De leus Je suis Charlie (ik ben Charlie) werd ook op sociale media veel gebruikt.

'Vrijheid van meningsuiting koesteren'

Verschillende redacties in Nederland stonden vandaag stil bij de aanslag met één minuut stilte. Ook bij de Telegraaf. Hoofdredacteur Sjuul Paradijs sprak de redactie toe. "Wij hebben, als journalisten en als Nederlanders, de middelen om vrij onze mening te kunnen uiten. Die moeten we koesteren."

Paradijs is geraakt door de aanslag op de vrijheid. "Het is ontzettend belangrijk dat iedereen kan zeggen, schrijven en tekenen wat hij of zij wil. We moeten ons niet bang laten maken. Dit heeft niks met de islam te makken, maar met terreur."

Wat betekent aanslag Charlie Hebdo voor persvrijheid?

De Deense Kurt Westergaard was in 2005 een van de cartoonisten die een tekening van Mohammed maakte voor het Deense dagblad Jyllans Posten. Daarna braken hevige rellen uit in islamitische landen. Op Westergaard en verschillende Deense kranten werden aanslagen beraamd. In 2010 drong - ondanks permanente bewaking - een man het huis van de cartoonist binnen met een mes en een bijl. De politie schoot de indringer neer.

De 79-jarige tekenaar is erg geschrokken van de aanslag in Parijs. "Dit is angstaanjagend en maakt natuurlijk indruk", zei hij gisteren. Maar hij roept ook zijn collega-cartoonisten op te blijven tekenen, ondanks de risico's. Hij vindt dat politici hard moeten strijden voor de vrijheid van meningsuiting.

Inmiddels heeft Westergaard zelf zijn potlood neergelegd, wat betreft spotprenten en politieke tekeningen. In 2010 ging hij met pensioen en verliet Jyllands Posten. Maar daarmee is de dreiging niet verdwenen, de Deense politie bewaakt hem nog altijd.

De Mohammed-cartoon van Westergaard

1 miljoen exemplaren

Charlie Hebdo is door de aanslag in het hart van de redactie geraakt: acht journalisten, waaronder hoofdredacteur Stéphane Charbonnier, werden gedood. De redacteuren die het hebben overleefd zeggen dat er volgende week weer een nieuw weekblad in de schappen ligt. "Het is heel moeilijk, iedereen rouwt, we zijn boos en bang, maar we doen het toch", zegt columnist Patrick Pellou tegen het Franse persbureau AFP.

Het is de bedoeling dat het blad in een oplage van 1 miljoen exemplaren verschijnt. Normaal zijn dat er zo'n 60.000. Franse media(bedrijven) hebben Charlie Hebdo hulp toegezegd. "We zullen alle hulp bieden die nodig is om het blad te laten voortbestaan", schreven Radio France, Le Monde en France Télévisions in een gezamenlijke verklaring.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl