Oostenrijk wil dat religieuze activiteiten met binnenlandse geld worden gefinancieerd.

Oostenrijk wil strenge islamwet

De centrumlinkse regering in Oostenrijk gaat een omstreden wet invoeren die de positie van de islam vastlegt. In de wet staat onder andere dat islamitische organisaties en imams geen geld meer mogen krijgen uit het buitenland. De Oostenrijkse regering wil zo de invloed van fundamentalisten bestrijden.

"We willen een Oostenrijkse vorm van de islam. Elke moslim in Oostenrijk moet zijn religie op een fatsoenlijke manier kunnen beleven, maar we willen geen invloed of controle vanuit het buitenland", verklaarde de minister van Integratie, Sebastian Kurz.

Kolonialiseren

Ednan Aslan, hoofd van het Instituut voor Islamitische Godsdienstpedagogiek juicht de nieuwe wet toe. Hij noemt de buitenlandse invloed - met name uit Saoedi-Arabië en Turkije - verontrustend. "Buitenlandse landen willen ons kolonialiseren. Die willen buitenlandse koloniën in Oostenrijk en daarmee kunnen ze onze moslims snel mobiliseren."

De Egyptische moslimbroederschap zou het internationale hoofdkwartier van Londen naar Graz hebben verplaatst en 160 Oostenrijkse jongeren zijn vertrokken naar Syrië en Irak om deel te nemen aan de jihad. Dat riep de vraag op hoe radicaal de Oostenrijkse moslims zijn. Het Oostenrijkse parlement moet de wet nog aannemen.

Oostenrijk wil strenge islamwet

Wolfgang Gerstl, parlementslid van de christelijke regeringspartij ÖVP en juridisch specialist, hoopt dat de islamwet het groeiend extremisme een halt toeroept. "Het gevaar is dat via de religie andere staten een onafhankelijke staat als Oostenrijk onder invloed zetten, en dat willen we niet, we willen onze soevereiniteit in de toekomst zeker stellen en daarom willen we de financiering van geloofsgemeenschappen die voornamelijk door het buitenland worden gesteund, niet toelaten."

Radicalen

Fuat Sanaç, voorzitter van de islamitische gemeenschap denkt dat Oostenrijkse moslimorganisaties niet zonder de buitenlandse financiering kunnen. Hij vindt dat ze de dupe worden van radicale groeperingen. "Wij herhalen steeds dat wij niks met deze splintergroeperingen en met deze terroristen of radicalen van doen hebben."

Hij denkt dat er genoeg wetten bestaan om radicale organisaties aan te pakken. "Als iemand haat predikt moet die persoon gestraft worden, niet de hele gemeenschap."

Ednan Aslan deed onderzoek naar imams en integratie. Zijn boek daarover verschijnt dit jaar in Oostenrijk. Hij noemt de islamwet een voorbeeld voor andere Europese landen.


"Europa kan veel van ons leren, want we hebben allemaal met dezelfde problemen te maken, ook Nederland. Als we geen Europese islam kunnen prediken dan zal de islam altijd een buitenlands fenomeen blijven. En dat veroorzaakt spanningen en het isoleert de moslims in onze samenleving."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl