Joe Cocker (70) is overleden

Poplegende Joe Cocker is overleden

Joe Cocker (70) is overleden. De Britse zanger stierf in de Verenigde Staten aan de gevolgen van longkanker. Cocker was wereldberoemd en zeer populair, ook in Nederland. Vooral als vertolker van pophits.

Poplegende Joe Cocker is overleden

In 1969 scoorde hij een enorme hit met With a Little Help from My Friends, een cover van een nummer van The Beatles. Datzelfde jaar gaf hij een optreden op het legendarische Woodstock-festival.

Zijn carrière begon acht jaar eerder in 1961. Hij zong toen onder de naam Vance Arnold bij de groep Vance Arnold and the Avengers. In 1963 was de groep support-act bij een optreden van de Rolling Stones. In de jaren daarna had hij, onder meer ook in de Grease Band, wisselend succes.

De Beatles-cover betekende zijn doorbraak. Hij scoorde daarna ook hits als Cry Me a River, Feelin' Alright en You Are So Beautiful.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Grammy en Oscar

Cocker verdween een tijd uit de spotlights door een drank- en drugsverslaving. Eind jaren 70 kickte hij af en maakte hij een comeback. Hij had daarna nog verscheidene hits, zoals Unchain my Heart en Have a Little Faith.

In 1983 zong Cocker samen met de Amerikaanse zangeres Jennifer Warnes het duet Up Where We Belong voor de film An Officer And A Gentleman. Ze wonnen daarvoor een Oscar en een Grammy.

'Gat in ons hart'

De zanger stond tot voor kort nog op het podium. De muziekwereld treurt om zijn dood. Onder anderen ex-Beatles Paul McCartney en Ringo Starr reageren. McCartney noemt hem "een fijne vent" en "een goede vriend". Hij is Cocker dankbaar dat hij van With a Little Help From My Friends het volkslied van de soul heeft gemaakt.

Cockers manager Barrie Marshall heeft een verklaring naar buiten gebracht. "Het zal onmogelijk zijn om het gat dat hij in onze harten achterlaat, op te vullen", zegt hij daarin. Marshall noemt Cocker enorm getalenteerd. "Mensen die hem ooit live hebben zien optreden, zullen hem nooit meer vergeten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl