Politie bij het huis van Els Borst

Tip leidt mogelijk tot doorbraak in zaak-Borst

De politie onderzoekt een gedetailleerde tip over een psychiatrische patiënt die in een ggz-instelling verblijft en betrokken zou zijn bij de moord op oud-minister Els Borst. De tip kwam via misdaadjournalist Peter R. de Vries bij de politie terecht.

"Het is een tip die ik via een geheimhouder heb gekregen. Dat is iemand die zich daarom niet bij de politie wilde melden, maar wel aan mij het hele verhaal heeft willen doen", vertelt De Vries vanavond in Nieuwsuur. Een geheimhouder is iemand die in zijn beroep verplicht is tot geheimhouding, zoals een arts, advocaat of psycholoog.

De recherche neemt het verhaal, dat De Vries met toestemming van de geheimhouder doorspeelde aan de politie, zeer serieus. Onderzoeksleider Henk Bril wil echter niet op concrete tips reageren.

Tip leidt mogelijk tot doorbraak in zaak-Borst

Psychische stoornis

Oud-minister Els Borst werd op zaterdag 8 februari in de garage van haar huis in Bilthoven om het leven gebracht, na thuiskomst van het D66-congres in Amsterdam. Buren vonden haar lichaam op maandag 10 februari. Drie dagen later concludeerde de politie dat Borst door een misdrijf om het leven was gebracht.

De politie liet in oktober in het tv-programma Opsporing Verzocht weten op zoek te zijn naar iemand met een psychische stoornis. De politie deed in het programma een oproep aan zorg- en hulpverleners, mantelzorgers of andere personen die te maken hebben met mensen met een psychische stoornis en die mogelijk informatie hebben over de moord op Borst, zich te melden bij het onderzoeksteam.

'Niet te bevatten'

Tien maanden later kan D66-leider Alexander Pechtold nog amper bevatten dat Borst, erelid van zijn partij, is vermoord. “Het hele denken aan Els Borst staat voor mij bijna los van - en ik heb zelfs moeite om het woord te gebruiken - de moord", zegt Pechtold. "Voor mij is zij degene die mij nog eens kwam vertellen hoe belangrijk het was dat ik de energie zou houden om door te gaan. Die ook zei: nu Van Mierlo er niet meer is, ben ik er om je scherp te houden, die op het congres nog een paar zoenen gaf. En dat kan ik niet plaatsen met wat daarna is gebeurd."

"Het is iets wat je niet gelooft", zegt Jan Terlouw, voormalig partijleider van D66 en een goede vriend van Borst. "Dat een vriendin, een partijgenote, een Minister van Staat, iemand met zo'n staat van dienst ook, wordt vermoord. Dat is iets voor een boek, dat is iets voor een ander, dat hoort je niet te overkomen."

Meest waarschijnlijke scenario

Op dit moment werken nog steeds zo'n vijftien rechercheurs aan de moordzaak. De politie heeft 800 tips nagetrokken en meer dan 300 mensen zijn gehoord als getuige.

Volgens onderzoeksleider Henk Bril is er geen motief in relationele sfeer gevonden. Ook worden een politieke moord en een uit de hand gelopen inbraak uitgesloten. Een moord door iemand met een psychische stoornis lijkt het meest waarschijnlijke scenario.

Het medisch beroepsgeheim kan een belemmering vormen bij het oplossen van de zaak. In het onderzoek naar de moord zijn politie en justitie daar zeer voorzichtig mee omgegaan. Er zijn geen psychiaters of andere zorgverleners rechtstreeks benaderd, maar de hoofdofficier van justitie is persoonlijk langsgegaan bij directeuren van ggz-instellingen in de regio Bilthoven om hen over het onderzoek te informeren.

Gezamenlijk veiligheidsgevoel

Voor Terlouw gaat het oplossen van de moord boven het medisch beroepsgeheim. "Ik kan me niet voorstellen, als er iets zou zijn waardoor je de dader kan opsporen, dat dat geheim zou moeten blijven", zegt de oud-minister. "In de eerste plaats voor de familie om daar klaarheid over te hebben en in de tweede plaats omdat een samenleving dit op moet lossen als het enigszins kan. De dader kan ook nog een keer toeslaan."

D66-leider Pechtold hoopt voor de familie van Borst dat de zaak snel wordt opgelost. "Je probeert je daarin te verplaatsen: stel dat het mijn moeder of oma zou zijn. Ik denk dat het ook voor ons gezamenlijk veiligheidsgevoel heel belangrijk is dat hier een antwoord op komt."

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een beloning van 10.000 euro uitgeloofd voor de gouden tip. De politie heeft goede hoop dat de moord zal worden opgelost. Recherchechef Henk Bril: "Als je kijkt naar datgene wat we nu aan het onderzoeken zijn, en de mogelijkheden die we nog hebben, heb ik een goed gevoel bij de afloop van deze zaak."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl