PvdA-senator Adri Duivesteijn

Duivesteijn: wet moet niet van één stem afhangen

PvdA-senator Adri Duivesteijn, die deze week een hoofdrol speelde in de politieke crisis, vindt dat het kabinet het sneuvelen van de zorgwet als een kans zou moeten zien. "Dit is een kans om meer draagvlak te creëren", zegt hij vanavond in Nieuwsuur.

Duivesteijn vindt het vreemd dat de zorgwet met één stem verschil door de Eerste Kamer is verworpen. "Je moet niet van mij afhankelijk willen zijn. Je moet zorgen dat je een wet maakt, die ook in de samenleving als rechtvaardig wordt ervaren."

Zelf heeft hij principiële bezwaren tegen het afschaffen van de vrije artsenkeuze. Dat gaat volgens hem in tegen het zelfbeschikkingsrecht van patiënten, "die bijna altijd in een kwetsbare situatie zitten".

Tweedeling

Duivesteijn heeft dat persoonlijk ondervonden. Hij is sinds 2006 onder behandeling voor prostaatkanker en heeft een andere arts gezocht toen werd gezegd dat hij was uitbehandeld. "Maar het gaat natuurlijk niet om mij, maar om het feit dat er een hele groep in de samenleving is die met z'n rug tegen de muur staat."

Zelf kan hij een polis met een brede dekking betalen, zegt hij. "Maar ik vind het als sociaaldemocraat onverteerbaar dat je met twee maten gaat meten: aan de ene kant de mensen die zich alles kunnen permitteren en andere kant de mensen die geen keuze hebben. Dat is de groep waar wij voor moeten opkomen."

Volgens Duivesteijn hebben hij en de andere twee PvdA'ers die tegen de wet stemden, dinsdag nog aan minister Schippers gevraagd om de wet aan te houden, maar is zij daar niet op ingegaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl