Vicepremier Lodewijk Asscher, premier Mark Rutte en minister Edith Schippers

Het kabinet is gered, maar tegen welke prijs?

Het kabinet heeft een paar pittige dagen achter de rug. Nadat de Eerste Kamer dinsdag onverwacht de zorgwet van minister Edith Schippers verwierp, ontstond een crisis die zelfs het voortbestaan van het kabinet in gevaar bracht. Drie dagen zocht de coalitie koortsachtig naar een oplossing. Uiteindelijk wisten VVD en PvdA een akkoord te sluiten.

Er komt een nieuwe tekst van de wet, die opnieuw wordt voorgelegd aan de Tweede en Eerste Kamer. Het kabinet is bereid de rechten van verzekerden te versterken. Zo kan iedereen, ongeacht de polis, een second opinion aanvragen. Premier Mark Rutte is ervan overtuigd dat het aangepaste wetsvoorstel het wel gaat redden.

Maar welke prijs heeft deze oplossing? De drie dissidente PvdA-senatoren lijken hun zin te krijgen, maar VVD en PvdA hebben de hele oppositie, ook de drie bevriende oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP, in de gordijnen gejaagd. Ze hebben grote kritiek op het feit dat het kabinet de aangepaste zorgplannen wil doordrukken, ook als de Eerste Kamer ertegen blijft.

Het kabinet is gered, maar tegen welke prijs?

'AMvB-maatregel moet van tafel'

Een van de middelen daarvoor is een Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB), waarbij de Eerste en Tweede Kamer niet worden betrokken. Arie Slob van de ChristenUnie zegt tegen Nieuwsuur dat die maatregel absoluut van tafel moet, anders zal hij in de Tweede Kamer tegen de aangepaste zorgwet stemmen. "Die optie is staatsrechtelijk onaanvaardbaar."

Ook D66-leider Alexander Pechtold liet gisteravond in het debat in de Tweede Kamer weten niet te spreken te zijn over deze 'truc' van het kabinet. "Het wegstemmen van een wet is geen noodtoestand. Het is dus geen reden om dit niet langs de parlementaire weg te regelen." Hij benadrukte dat hij altijd bereid is om zaken te doen met het kabinet, maar "wel binnen de spelregels van de democratie".

'Ondemocratische aanpak'

Ook andere oppositiepartijen zoals de SP en GroenLinks waren verbijsterd over de "ondemocratische aanpak" van het kabinet. SP-voorman Emile Roemer vergeleek de gang van zaken met die in een "bananenrepubliek". GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren noemde de aanpak van het kabinet een "list".

PVV-leider Wilders vindt dat de coalitie de bevriende oppositiepartijen schoffeert. "Tegen deze hondsloyale partijen wordt eigenlijk gezegd: u kunt de boom in. We zetten jullie bij het grofvuil", aldus Wilders.

De oppositie reageert dus verre van enthousiast, maar premier Rutte denkt niet dat de samenwerking met D66, ChristenUnie en SGP schade heeft opgelopen. "We moeten in de politiek ook een beetje robuust zijn en je hoeft niet altijd koekoek één zang te hebben', zei hij na afloop van de ministerraad.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl